OĽaNO chce, aby sa operácie súvisiace s nádormi, uskutočnili do 14 dní
03 | 09 | 2019 I TASR

Operácie súvisiace s nádorovým ochorením by mohli byť vykonávané do 14 dní odo dňa jej nariadenia. Dosiahnuť to chcú opoziční poslanci z klubu OĽaNO. Do Národnej rady SR podali návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorá by mala vytvoriť legislatívne podmienky na umožnenie týchto operácií.


Nová legislatíva by tiež upravila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve.

Poslanci v novele navrhujú, aby bol poskytovateľ zdravotnej starostlivosti povinný navrhnúť zaradenie poistenca na čakací zoznam do 24 hodín od indikácie zákroku súvisiaceho s nádorovým ochorením.

Zdravotná poisťovňa by tiež podľa navrhovanej legislatívy musela vytvoriť pre tieto zákroky spoločný zoznam určený pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Generálna prokuratúra ani netuší o tom, že by zadržali mobily aj jej prokurátorom, tvrdí Kováčiková
Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková nevie o tom, že by polícia odobrala mobily aj prokurátorom Generálnej prokuratúry (GP) SR. Povedala to v utorok po brannobezpečnostnom výbore v Národnej rade (NR) SR. Dodala, že keby k tomu... Čítať ďalej
03 | 09 | 2019


Zdravotná poisťovňa by mala byť podľa poslancov povinná zabezpečiť poistencovi vykonanie operácie súvisiacej s nádorovým ochorením do 14 dní odo dňa zaradenia poistenca do zoznamu. "Ak si zdravotná poisťovňa túto povinnosť v danej lehote nesplní, zavádza sa povinnosť zdravotnej poisťovne uhradiť takýto zákrok, aj keď bude vykonaný u nezmluvného poskytovateľa, respektíve v členských krajinách EÚ, a to v plnom rozsahu podľa výberu pacienta," navrhujú predkladatelia.

Nová legislatíva by tiež rátala s tým, aby sa rozšíril rozsah chorôb, na základe ktorých sú poistenci zaradení do čakacieho zoznamu, o nádorové ochorenia.

Návrh zákona má podľa poslancov okrem iného viesť k lepšej a prísnejšej regulácii zisku zdravotných poisťovní a k efektívnejšiemu využitiu zdrojov verejného zdravotného poistenia v prospech poistencov.

Poslanci navrhujú, aby bola novela zákona účinná od 1. januára 2020.