Nord Stream 2 je dokončený na viac ako 75 percent
03 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Plynovod Nord Stream 2, ktorý bude slúžiť na dodávku zemného plynu z Ruska do Európskej únie, je už hotový na 76 percent.


„Výstavba plynovodu Nord Stream 2 pokračuje. Doteraz bolo na dne Baltského mora položených 1 882 kilometrov potrubia, čo je viac ako 76% celkovej dĺžky Nord Stream 2,“ uviedol vo vyhlásení ruský štátny energetický gigant Gazprom.

Tento projekt zahŕňa výstavbu dvoch plynovodov s celkovou ročnou kapacitou plynu 55 miliárd metrov kubických. Potrubie bude slúžiť na presun plynu z ruského pobrežia cez Baltské more do Nemecka a následne ďalej pre ďalších európskych zákazníkov.

Ukončenie projektu Nord Stream 2 je naplánované do konca roka. Trasa potrubia bola doteraz vedená teritoriálnymi vodami a zónami Ruska, Fínska, Švédska a Nemecka. Zostáva iba jeden úsek plynovodu, v dánskych teritoriálnych vodách, ktorý čaká na úradné povolenie.

Omeškanie Dánska s udelením povolenia pre plynovod cez jeho teritoriálne vody sa považovalo za jednu z hlavných prekážok pri dokončovaní projektu podľa plánu. Avšak spoločnosť Gazprom tvrdí, že v prípade ak by Kodaň výstavbu neschválila, tak alternatívna trasa obchádzajúca dánske vody je len o 34 km dlhšia ako pôvodná. Spoločnosť odhaduje, že jej výstavba by trvala iba o sedem dní dlhšie.

Jeden z hlavných investorov tohto projektu, Rainer Seele, ktorý je zároveň generálny riaditeľ rakúskej energetickej spoločnosti OMV, minulý týždeň prehlásil, že práce na plynovode sa majú dokončiť včas.

Indický modul Chandrayaan-2 je pripravený na pristátie na Mesiaci (VIDEO)
Indická vesmírna agentúra tvrdí, že modul za 140 miliónov dolárov dosiahol vzdialenosť 100 km od povrchu mesiaca a je pripravený na pristátie v sobotu. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | Marek Molnár