Indický modul Chandrayaan-2 je pripravený na pristátie na Mesiaci (VIDEO)
03 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Indická vesmírna agentúra tvrdí, že modul za 140 miliónov dolárov dosiahol vzdialenosť 100 km od povrchu mesiaca a je pripravený na pristátie v sobotu.


Indický pristávací modul bez posádky sa v pondelok úspešne dostal do mesačnej obežnej dráhy. Plánované pristátie je v sobotu na južnom polárnom úseku Mesiaca, uviedla vo vyhlásení indická organizácia pre vesmírny výskum. Všetky systémy tohto modulu sú „zdravé“, ďalej prehlásila.



Vesmírna agentúra uviedla, že modul dosiahol vzdialenosť približne 100 km od povrchu mesiaca, pričom sa v sobotu pokúsi pristáť. Ide o prvý pokus Indie pristáť na mesačnej, relatívne rovnej ploche, aby ďalej študovala už predtým objavené vodné usadeniny.

Pristávací modul, známi tiež ako Chandrayaan-2, čo v preklade znamená „mesačné plavidlo“, stálo Indiu 140 miliónov dolárov (približne 128 miliónov eur).



Predchodca Chandrayaan-1 obiehal okolo mesiaca v roku 2008 a pomohol potvrdiť prítomnosť vody.

Predseda vesmírnej agentúry Kailasavadivoo Sivan prehlásil, že pristátie na lunárnom povrchu vyžaduje veľa technických komplikácií. Toto pristátie opísal ako „15 minút hrôzy“.

Ak bude pristátie úspešné, bude India len štvrtá krajina, ktorá to dokázala po Spojených štátoch, Rusku a Číne.

India plánuje do roku 2022 poslať do vesmíru aj ľudí.

Libanon už má dosť náletov izraelských dronov, prechádzajú do "novej fázy" v ich konflikte, prehlásil vodca Hizballáhu
Vodca Hizballáhu Hassan Nasrallah sľúbil, že prejde do „novej fázy“ v konfliktu s Izraelom. Trvá na tom, že Tel Aviv už nebude vchádzať do libanonského vzdušného priestoru. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár