Vzťah medzi Iránom a Ruskom je najlepší za posledné desaťročie, tvrdí Zarif
02 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Vzťahy medzi Iránom a Ruskom sú najlepšie za posledné desaťročie, tvrdí iránsky minister zahraničných vecí Mohammed Javad Zarif. Toto prehlásenie prišlo v pondelok po rozhovoroch s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.


„Vzťahy medzi Ruskom a Iránom sú za posledné desaťročia na najvyššej úrovni,“ uviedol na tlačovej konferencii. „Spolupráca medzi Ruskom a Iránom má strategický charakter a je mimoriadne úspešná v odvetviach energetiky a dopravy v oblasti udržiavania mieru a bezpečnosti,“ ďalej dodal.

Zarif poznamenal, že Rusko zohralo kľúčovú úlohu pri udržiavaní iránskej jadrovej dohody. „Pozícia Ruska a Číny v jadrovej dohode je naklonená k Iránu [EÚ a USA]. Hospodárske vzťahy medzi našimi krajinami sa vyvíjajú aj napriek tlaku zo strany Washingtonu,“ zdôraznil.

Napätie v súvislosti s iránskym jadrovým programom sa zhoršilo po tom, čo Washington 8. mája 2018 jednostranne odstúpil z JCPOA a uvalil sankcie na vývoz iránskej ropy. JCPOA bol podpísaný v roku 2015 medzi Iránom, piatimi stálymi členmi OSN (Ruskom, Spojeným kráľovstvom, Čínou, USA, Francúzskom) a Nemeckom.

V rámci dohody sa Irán zaviazal obmedziť svoje jadrové aktivity a umiestniť ich pod úplnú kontrolu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA) výmenou za upustenie od sankcií, ktoré predtým uložila OSN, Európska únia a Spojené štáty.

Čínska centrálna banka schválila úvery na projekt novej hodvábnej cesty vo výške 140 miliárd dolárov
Čínska centrálna banka (BOC) uviedla, že do konca júna tohto roku schválila úvery v hodnote viac ako 140 miliárd dolárov, s ktorými sa bude financovať viac ako 600 veľkých projektov v rámci novej hodvábnej cesty (BRI). Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár