PORIADNY KŠEFT: Ruské podniky si prilepšia o pár miliárd vďaka leteckému salónu
02 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Tohtoročný letecký salón MAKS-2019 sa ukázal ako účinný obchodný ťah pre ruské podniky. Podľa agentúry pre obchod so zbraňami sa očakáva, že podniky budú uzatvárať obchody v hodnote niekoľko miliárd dolárov.


Oficiálny vývozca zbraní Rosoboronexport prehlásil, že počas MAKS-2019, sa uskutočnilo viac ako 200 rozhovorov a konzultácií. Hlavným výsledkom medzinárodného leteckého a kozmického salónu sú nové zmluvy na dodávky ruských lietadiel, vrtuľníkov a systémov protivzdušnej obrany.

"Úspešná realizácia týchto projektov, o ktorých sme diskutovali s našimi partnermi, prinesie ruským podnikom niekoľko miliárd dolárov," uviedol generálny riaditeľ Rosoboronexport Aleksandr Mikheyev. Ďalej uviedol, že prostriedky sa použijú na rozvoj moderných výrobných zariadení.

Agentúra má v súčasnosti objednávky v celkovej výške 50 miliárd USD (približne 45 miliárd eur). Od začiatku roka Rusko začalo vyvážať vojenské vybavenie v hodnote viac ako 8,5 miliárd dolárov (približne 7,7 miliárd eur), z čoho viac ako polovica pochádza z leteckých a protivzdušných obranných systémov.

MAKS-2019 začal v utorok na medzinárodnom letisku Zhukovsky neďaleko Moskvy. Organizátori v nedeľu oznámili, že tento rok sa na letisku konalo rekordné množstvo návštevníkov, účasť presiahla 203 000.

Počas leteckej prehliadky sa podpísali desiatky zmlúv. V stredu boli podpísané prvé dohody, vrátane dodania 20 najnovších ruských lietadiel MC-21 pre troch zákazníkov. Ďalšia dohoda sa týkala dodávok lietadiel Superjet 100 (SSJ100) a 10 vrtuľníkov Mi-8AMT.

Dychberúce kaskadérske kúsky na leteckom salóne MAKS-2019 (VIDEO)
Najnovšie ruské osobné prúdové lietadlo MC-21 s úzkym trupom, preukázalo solídny výkon počas svojho verejného debutu na leteckom salóne MAKS-2019. Vojenské lietadlá Su-57 ohromili návštevníkov zas svojimi úchvatnými vzdušnými... Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič