Vedci zrejme objavili takú obrovskú čiernu dieru, že by ani nemala existovať
01 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Vedci zrejme objavili čiernu dieru, ktorá je taká obrovská, že by ani nemala existovať. Hmotnosť tejto novoobjavenej čiernej diery je 100-krát väčšia ako Slnko.


Potenciálna čierna diera je dvakrát väčšia, ako vedci verili, že čierna diera môže byť, podľa informácií z gravitačných vlnových detektorov LIGO a VIRGO v Európskom gravitačnom observatóriu.

Hviezdy s väčšími objemami, 50 až 130-krát väčšími ako Slnko, sa buď zbavujú hmoty, kým nie sú dosť malé alebo sa zničia pri silnom výbuchu, čo znamená, že táto novoobjavená čierna diera vzdoruje poznaniam vedcov, vysvetľuje magazín Quanta.

Vedci si lámu hlavy pri tomto novom objave a snažia sa prísť na to, ako vznikla táto obrovská čierna diera. Podľa Quanty by čierna diera mohla byť výsledkom menších čiernych dier, ktoré sa zrazili a spojili do jednej obrovskej.

Ligo a Virgo odmietli potvrdiť alebo poprieť zvesti o tejto čiernej diere. Zatiaľ nezverejnili žiadne podrobné informácie o pozorovaní, ktoré sa začalo v apríli tohto roku. Plánujú všetko odhaliť do jari 2020, takže si budeme musieť počkať, aby sme naozaj zistili, či táto čierna diera skutočne existuje a ako vznikla.

Štúdie zistili, že čierne diery sú po celý čas v pohybe
Jedna zo základých teórií o pôvode čiernych dier naznačuje, že pochádzajú z obrovského výbuchu supernovy, pričom nový výskum naznačuje, že tieto výbuchy môžu byť až tak silné, že doslova prekopávajú čierne diery okolo... Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Marek Molnár