Turistom v Španielsku na Mallorke servírovali sushi s pásomnicou! Hostia skončili v nemocnici
30 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Úrady na španielskom ostrove Mallorka museli pristúpiť k drastickému opatreniu. Zavreli populárnu sushi reštauráciu v hlavnom meste Palma potom, čo niekoľko turistov po jej návšteve skončilo v nemocnici. Niektorí ľudia dokonca v jedle narazili na parazity, píše denník The Sun.


Opatrenie sa týkali reštaurácie Dragon Sushi, ktorá sa nachádza centre miestnej metropoly. Že s ňou bolo niečo zle, naznačujú recenzie, ktoré možno nájsť na internete. "Najhoršie sushi, ktoré som kedy mal," znie jeden z komentárov. "Príšerné, nikdy sem nechoďte! " Uvádza ďalší zo zákazníkov. Príspevky o údajnom najhoršom sushi, čo kto kedy vyrobil, sú veľmi časté.

Miestna hygienička Patricia Gomez potvrdila, že úrad sa rozhodol reštauráciu zatvoriť. Urobil tak potom, čo situácia začala byť kritická a 24 turistov sa počas posledného víkendu priotrávilo tunajšou stravou. "Momentálne na epidemiologickom oddelení riešime 24 prípadov," oznámila pre miestne médiá.

Podľa nej je bežné, že ak sa vyskytuje väčšie množstvo ľudí s otravou jedlom, inšpektori sa začnú pýtať, kde jedli. Ak sa miesto zhoduje, potom hygiena začne vyšetrovanie, čo urobila aj tentoraz. Všetci turisti majú trpieť bližšie nešpecifikovanou črevnou chrípkou. Či sa nakazili aj prítomný parazitmi, nie je isté.

Polícia hľadá svedkov bitky Ukrajincov a Albáncov v piešťanskej pizzerii
Polícia hľadá svedkov incidentu v Piešťanoch, pri ktorom boli napadnutí dvaja Ukrajinci a boli im spôsobené vážne zranenia. Bitka sa stala 7. augusta v pizzerii na Námestí Juraja Murgaša v nočných hodinách. Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | SITA


V nemocnici skončilo aj niekoľko detí, podľa španielskeho denníka Ultima Hora sa stretávajú s hnačkou, horúčkou a vracaním. Jeden z návštevníkov plátku potvrdil, že všetci ľudia, ktorí ochoreli, zjedli ten istý pokrm. "Mali jarné závitky, knedličky gyoza a sushi," uviedol turista. Kto nezjedol nič, vyviazol bez ťažkostí.

Aké problémy z toho budú pre podnik plynúť, rozhodne hygiena po ukončení vyšetrovania. Momentálne analyzuje vzorky jedla a vypočúva zamestnancov.

Parazity v sushi sú častý problém. Je to preto, že pokrm obsahuje surové rybie mäso, v ktorom sa môžu vyskytovať napríklad larvy. Ak ich človek požije, nastane zvracanie, bolesti a zvýšené teploty. Vo výnimočných prípadoch môže nastať alergický šok a smrť.

V surovom rybom mäse je inak ešte možný výskyt pásomnice, konkrétne jej druhu škulovec široký. Toho môžu obsahovať napríklad lososy, jedna z hlavným ingrediencií sushi.

Izraelskí policajti hodili omračujúci granát na fotografa pre portál Haaretz (VIDEO)
Izraelskí policajti hodili na fotografa pre portál Haaretz v izraelskom východnom Jeruzaleme omračujúci granát a počas nočného zásahu na palestínske územií zadržali novinára a dvoch členov výboru. Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Marek Molnár