Štúdie zistili, že čierne diery sú po celý čas v pohybe
30 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Jedna zo základých teórií o pôvode čiernych dier naznačuje, že pochádzajú z obrovského výbuchu supernovy, pričom nový výskum naznačuje, že tieto výbuchy môžu byť až tak silné, že doslova prekopávajú čierne diery okolo galaxie.


Ak sa preukáže, že je tento výskum pravdivý, znamenalo by to, že sa v celej galaxii odrážajú milióny čiernych dier v rýchlostí až 70 km/s.

"Tento výskum v podstate hovorí o prvých pozorovacích dôkazoch, kde je možné v skutočnosti vidieť, ako sa čierne diery pohybujú s vysokou rýchlosťou v galaxii odkedy sa zrodili," prehlásila astronómka Pikky Atri z International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR).

Výskum sa sústredil na 16 čiernych dier v binárnych hviezdnych systémoch, pretože gravitačná sila už len jednej čiernej diery je taká silná, že sa z nej nedá zistiť žiadne elektromagnetické žiarenie.

Vďaka schopnosti sledovať čierne diery začali astronómovia zisťovať, kde a ako vznikli. Buď nárazom čiernych dier na seba bez výbuchu supernovy alebo ohromným výbuchom, ktorý je podobný explodovaniu neutrónovej hviezdy. Pri tomto sledovaní vedci zistili, že až 75 percent pozorovaných čiernych dier skutočne dostalo rýchly "kop" a začali sa presúvať v okamihu, keď sa "zrodili".

Odhaduje sa, že v Mliečnej dráhe je približne 10 miliónov čiernych dier. Nemusíme si však robiť starosti s tým, že sa Zem dostane do styku s týmito rýchlo pohybujúcimi sa telesami. „Najbližšia čierna diera by mala byť až 6 523 svetelných rokov ďaleko," prehlásila Atri. „Je to veľmi, veľmi ďaleko. Neexistuje teda žiadna šanca, že by sme sa v najbližšej dobe s ňou stretli,“ dodala na záver.

Hosť CNN je pod paľbou po tom, čo prehlásil, že Trump môže spôsobiť viac úmrtí ako Hitler, Stalin a Mao (VIDEO)
Kontroverzné názory v CNN nie sú vôbec nezvyčajné, ale keď hosť Allen Frances povedal Brianovi Stelterovi, že prezident „môže byť zodpovedný za omnoho viac miliónov úmrtí“ ako najhorší diktátori 20. storočia, dokonca aj hostiteľ zostal... Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Marek Molnár