Dieťa, ktoré prišlo do Ugandy z KDR, má ebolu
30 | 08 | 2019 I TASR

Deväťročné dievča, ktoré pricestovalo do Ugandy z Konžskej demokratickej republiky (KDR), má ebolu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na ugandské úrady.


Dieťa, ktoré pochádza z KDR, vstúpilo na územie Ugandy s príznakmi eboly v stredu na hraničnom priechode v oblasti Kasese. Následne bolo izolované a premiestnené na špeciálne nemocničné oddelenie.

Do oblasti Kasese bol vyslaný tím rýchlej reakcie, uviedlo vo vyhlásení ugandské ministerstvo zdravotníctva.

Ugandské úrady v auguste oznámili, že začali testovať pokusnú vakcínu proti ebole, ktorá by sa mohla nasadiť aj v susednej KDR, kde si najnovšia vlna eboly vyžiadala doteraz viac ako 1900 obetí.

Agresivita detí rastie čoraz viac. Detské gangy útočia už aj na verejnosti
Agresivita detí rastie v celom Česku, rovnako tak brutalita ich útokov. Ministerstvo školstva chce bitkárov trestať v školách. S jedným detským gangom zo Znojma sa jeho členovia stretávajú na vlakovej stanici. Je ich zhruba desať, nadávajú, fajčia... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Testovanie vakcíny MVA-BN vyvinutej spoločnosťou Johnson & Johnson by malo trvať dva roky.

Agentúra AFP pripomína, že v súčasnosti neexistuje licencovaný liek na prevenciu alebo liečbu eboly, hoci sa vyvíja celý rad experimentálnych liekov.

V minulosti došlo k prepuknutiu viacerých epidémií eboly aj v Ugande, ale nie v takom rozsahu ako v KDR, ktorú táto choroba najnovšie sužuje od augusta 2018. Ide o druhú najhoršiu epidémiu eboly po období rokov 2013 - 2016, kedy zomrelo viac ako 11.300 ľudí.