"Prečo nie? Neprišli sme sem pre nič za nič,“ odpovedal Erdogan na otázku o kúpe lietadiel Su-57
29 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť potvrdil fámy, že Ankara by mohla nakúpiť ruské stíhacie lietadlá Su-57, ak by Spojené štáty pokračovali v odstrihnutí Turecka z programu F-35.


Erdogan bol začiatkom tohto týždňa v Moskve, kde skontroloval stíhacie lietadlá Su-35 a Su-57 na leteckom salóne MAKS-2019, v spoločnosti svojho hostiteľa, ruského prezidenta Vladimira Putina. Na ceste späť do Ankary sa ho pýtali, či má Turecko záujem o ruské lietadlá.

"Prečo nie? Neprišli sme sem pre nič za nič,“ odpovedal turecký rezident.

Erdogan dodal, že „za pár dní“ očakáva telefonát od amerického prezidenta Donalda Trumpa, kedy mu bude oznámené konečné rozhodnutie USA o programe F-35 a podľa toho bude reagovať. Turecko nie je len obyčajným zákazníkom F-35, ale jej spoločníkom na výrobe, vysvetlil Erdogan.

V utorok Erdogan absolvoval leteckú show s Putinom, kde sa turecký vodca spýtal, či je lietadlo spôsobilé na akciu a či je na predaj. Putin na obidve tieto otázky odpovedal kladne.

Bolo to prvýkrát, keď bol verejnosti predstavený exportný variant modelu Su-57. Ruská armáda začala dostávať svoje prvé modely sériovej výroby začiatkom tohto roka.

Ankara opakovane tvrdila, že bude musieť hľadať moderné lietadlá niekde inde, ak by jej bolo zakázané nakupovať lietadlá F-35. Washington hrozil prerušením Turecka z tohto systému po prvých dodávkach ruskej protivzdušnej obrany S-400. Pentagon trvá na tom, že F-35 nie je kompatibilný s S-400 a že ich spoločné fungovanie by mohlo odhaliť tajomstvá F-35.

Nové cvičenie nadzvukových stíhacích bombardérov Su-34 (VIDEO)
Nové video ukazuje tucet nadzvukových lietadiel, ako využívajú hlavnú diaľnicu, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe, na pristávanie počas vojenského cvičenia v strede Ruska. Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Marek Molnár