OSLAVY SNP: Čaputová hovorila o obrane hodnôt, Danko o liberálnom extrémizme. Vyzdvihol aj Husáka
29 | 08 | 2019 I Peter Bachan, TASR

V Slovenskom národnom povstaní išlo o všetko, čo je nám drahé a vzácne - o právo na život, právo na slobodu, právo na národnú a štátnu existenciu. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 75. výročia SNP v Banskej Bystrici.


Poďakovala všetkým, ktorí riskovali život v boji za slobodu. Apelovala tiež na odvahu ľudí aj v súčasnosti brániť hodnoty demokratického právneho štátu, slobody, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti.

Prezidentka poďakovala všetkým, ktorí pred trištvrte storočím našli v sebe silu, odhodlanie a odvahu bojovať za zachovanie ľudskosti, za záchranu európskej civilizácie, za svoju vlasť i slobodný život jej obyvateľov.

Slovenské národné povstanie vypuklo pred 75 rokmi
Slovenské národné povstanie (SNP) vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domácich odbojových skupín na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie vtedajšej Slovenskej republiky. Slovensko ako spojenec nacistického Nemecka zohrávalo významnú úlohu pri... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | SITA


"Veľmi si želám, aby sme aj my, tak ako oni, našli v sebe dostatok sily, odvahy i odhodlania na obranu hodnôt demokratického právneho štátu, slobody, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti. V podmienkach, v ktorých tu a teraz žijeme," povedala Čaputová.

Slovensko je vďaka SNP podľa prezidentky štát so zakladateľskou protifašistickou a demokratickou tradíciou. "Vďaka Povstaniu ju máme zapísanú v našom národnom i štátnom rodnom liste," doplnila. Vyzdvihla, že žijeme v mieri, no napriek tomu sú tu hrozby, ktoré nemožno ignorovať.

"Tak ako každá doba, aj tá dnešná, má svoje vážne hrozby. V porovnaní s povstaleckou generáciou máme to šťastie, že dnes sa nemusíme so zbraňou v ruke brániť proti nacistickej mašinérii usilujúcej o svetovládu. Ale klamali by sme samých seba, keby sme nevideli, že hrozby sú tu stále prítomné a že aj teraz, po 75 rokoch, naliehavo potrebujeme, aby pluralita nebola prekážkou spolupráce," poukázala prezidentka. Spolunažívanie a spolupodieľanie sa na budovaní štátu je podľa jej slov možné aj bez toho, aby sa všetci vo všetkom zhodovali.

Prelet stíhačiek Mig-29 otvoril oslavy 75. výročia SNP, do Banskej Bystrice na ne prišli tisícky návštevníkov
Preletom troch stíhacích lietadiel MiG-29 Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa začali dnes oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Slávnostné zhromaždenie pokračuje kladením vencov a následne prejavmi... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | SITA


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zase varoval na oslavách 75. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici pred extrémizmom, a tiež pred klamstvami a propagandou.

Na jednej strane je tu podľa neho extrémizmus fašistický, na druhej klasicky liberálny. Danko prosí ľudí, aby im nepodľahli. Vo svojom prejave tiež vyzdvihol odvahu a obetavosť tých, ktorí bojovali v SNP. Vyjadril úctu Gustávovi Husákovi.

"Aj dnes stojíme na pomyselnej hranici, keď sa deformujú hodnoty ľudskosti a sme svedkami návratu k extrémistickým ideológiám. Na jednej strane je tu extrémizmus fašistický a na strane druhej klasicky liberálny," povedal vo svojom vystúpení Danko.

Poukázal, že aj v súčasnosti sú tu ľudia, dokonca v politike, ktorí "prekrúcajú históriu, obliekajú si fašistické uniformy a požívajú dôveru občanov".

"SNP je tým príbehom ľudí, ktorý by sme mali zvýrazňovať",vyhlásil Jarjabek
Slovenské národné povstanie bolo svedectvom hrdinstva, hrdosti a vôle Slovákov poraziť nacizmus. Oslavy 75. výročia SNP sú dôležitou udalosťou, treba si pripomínať hrdinstvo tých, ktorí pre slobodu svojej krajiny obetovali to najcennejšie. Zhodli... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | TASR


Zdôraznil, že práve v dnešnej dobe internetu sa nesmieme nechať manipulovať klamstvami vytrhnutými z kontextu. Propaganda a manipulácia sú podľa jeho slov stále prítomné. Ľudí Danko prosí, aby nikdy nezabúdali na to, ako sa dá jednoducho v živote zísť zo správnej cesty.

"Aby ste nepodľahli fašistickému, ani liberálnemu extrémizmu. Manipulujú vás a klamú len preto, aby ovládli vaše myslenie a naše milované Slovensko," apeloval.

Danko vyzdvihol odvahu a obetavosť tých, ktorí bojovali v SNP. "Mnohí vtedy riskovali a obetovali to najcennejšie - svoj život. Patrí im naša úcta, že neváhali ani sekundu bojovať za slobodu a prebudenie niektorých Slovákov," vyhlásil a poďakoval za hrdinstvo "našich 35 priateľských národov".

Vzdal tiež úctu Gustávovi Husákovi, pripomenul jeho životný príbeh. Považuje ho za výnimočného človeka, plného odhodlania. "Na jeho životnom príbehu sa učme, pozorujme, aké vrtkavé sú medziľudské vzťahy," uviedol Danko. Predseda parlamentu pripomína, že svet nie je čiernobiely a že je plný kompromisov.

Podľa Krajňáka je dôležité, aby sme na dejiny 20. storočia mali pravdivý pohľad
Je dôležité, aby sme na dejiny 20. storočia mali pravdivý pohľad. V súvislosti s oslavami 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to povedal štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd). Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | TASR