Prelet stíhačiek Mig-29 otvoril oslavy 75. výročia SNP, do Banskej Bystrice na ne prišli tisícky návštevníkov
29 | 08 | 2019 I SITA

 Preletom troch stíhacích lietadiel MiG-29 Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa začali dnes oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Slávnostné zhromaždenie pokračuje kladením vencov a následne prejavmi najvyšších štátnych predstaviteľov, ktorí už sú na mieste v areáli Pamätníka SNP. Krátko pred preletom lietadiel prišla aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Predseda vlády SR Peter Pellegrini privítal svojho náprotivka z Českej republiky premiéra Andreja Babiša, s ktorým si plánuje pozrieť jedno z lákadiel osláv - obrnené vozidlo novej generácie Gerlach.

Vojenské vozidlo si na medzinárodnej pôde získava pozornosť odborníkov pre svoje schopnosti, ktoré ho robia silné konkurencieschopným v celosvetovom meradle. Teraz sa po prvý raz predstaví slovenskej verejnosti v jeho bojovej verzii s vežou pre diaľkovo ovládanú guľometnú paľbu.

Slovenské národné povstanie vypuklo pred 75 rokmi
Slovenské národné povstanie (SNP) vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domácich odbojových skupín na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie vtedajšej Slovenskej republiky. Slovensko ako spojenec nacistického Nemecka zohrávalo významnú úlohu pri... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | SITA


Po oficiálnom zhromaždení organizátori pripravili kultúrny program a od 15. hodiny slávnostnú vojenskú prehliadku s účasťou 1 500 vojakov rozdelených do 35 celkov a viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Vo večerných hodinách od 20:30 pre verejnosť pripravili galaprogram s vystúpeniami slovenských interpretov a umeleckých súborov.

Oslavy sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, na ktorých zabezpečení sa podieľajú viaceré bezpečnostné zložky. Po celom meste sú stovky policajtov, ktorí okrem bezpečnosti usmerňujú účastníkov osláv.