Zahájenie vyšetrovania: "Podozrivé" úmrtia desiatich vojenských veteránov
28 | 08 | 2019 I Roman Suchý
Pacient, ktorý dorazil do nemocnice vojenských veteránov v Západnej Virgínii, záhadne zomrel. Bol mu podaný liek, ktorý nepotreboval, čo zapríčinilo okamžitú smrť. V októbri 2018, bolo publikované vyhlásenie o prirodzenej smrti. O rok neskôr, v Západnej Virgínii kompetentné úrady zahájili vyšetrovanie, ktoré odhalilo 10 veľmi podobných prípadov.

Jana Teleki: Čaputová si obliekla politický dres
Čaputová navlečená v politickom drese Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Jana Teleki


Osemdesiatdva ročný Vietnamský veterán, Felix McDermott, bol v apríli 2018 hospitalizovaný so zápalom pľúc v Louis A. Johnson VA Medical Center. Zdravotný stav sa mu zlepšoval, ale o tri dni nečakane zomrel. Nikto zo zamestnancov nemocnice nedokázal vysvetliť jeho rodine, čo sa vlastne stalo. O pár mesiacov neskôr vyšla šokujúca správa. McDermott, ktorý "nikdy nemal cukrovku," dostal "injekciu s obrovským množstvom inzulínu čo zapríčinilo jeho náhlu smrť."

V októbri 2018 bolo jeho telo prevezené na základňu amerických vzdušných jednotiek, na rozkaz Generálneho Inšpektora VA. Dôkazy odhalili možnú existenciu ďalších deviatich alebo desiatich prípadov, kedy bol inzulín podaný nesprávne.

Advokát veterána uviedol ďalších desať mien, ktoré mali podobný vývoj situácie.

"Zdá sa, že všetky obete museli okamžite do nemocnice a v momente ako sa začali uzdravovať skonali," povedal advokát Tony O'Dell.

Tento pondelok boli ziskané informácie o komunikácii medzi Senátorom Joe Manchin, D-W.V., tajomníkom VA, Robertom Wilkieom a Glennom Sniderom, ktorý je riaditeľ nemocnice v Clarksburgu. Osoba so stretom záujmov, „už nie je v kontakte s veteránmi v zariadení VA,“ uviedol vo vyhlásení Manchin.

Wesley Walls, šéf pre verejné záležitosti v zariadení Clarksburg, v utorok zopakoval, že obvinenia sa netýkajú žiadnych súčasných zamestnancov nemocnice.

Ihneď po odhalení týchto vážnych obvinení, vedúci lekárskeho strediska Louis A. Johnson VA upozornilo generálneho inšpektora VA a zároveň zaviedli opatrenia na zaistenie bezpečnosti každého jedného z našich pacientov,“ napísal Walls v e-maile.

McDermottovej rodine bolo povedané, že je poslednou známou obeťou. Nemocnica Clarksburg „mala povinnosť“ upozorniť pacientov na viacnásobné podozrenia ohľadom trestnej činnosti, aby si noví pacienti mohli vybrať správne zdravotnú starostlivosť. Pacienti neboli informovaný o situácii, ako aj v prípade McDermotta, a z toho teraz nemocnica čelí mnohým trestným obvineniam.

Jeho rodina požiadala o "bolesné" v hodnote 5 miliónov dolárov.



Rep. Mark Takano, D-Calif., Predseda Parlamentného výboru pre záležitosti veteránov, naliehavo vyzval VA, aby úzko spolupracovala s ministerstvom spravodlivosti a aby „venovala všetky potrebné zdroje na hľadanie spravodlivosti pre týchto veteránov."

Zdroj