CNN otvorene podporuje protestujúcich v Hongkongu? Televízna spoločnosť vydala príručku "ako sa správne obliecť"
28 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Násilné demonštrácie v Hongkongu začali svoj 12. týždeň, ale pre všetkých potenciálnych demonštrantov, ktorí sa ešte nedostali do ulíc, CNN nedávno vydala praktický manuál.


Príručka CNN ukazuje začínajúcim demonštrantom „čo majú nosiť“, ak chcú zostať v bezpečí.



Zoznam protestného výstroju CNN zahŕňa ochranné okuliare („aby sa dala zakryť totožnosť z bezpečnostných kamier“), čierne tričká („na sťaženie orgánom identifikáciu jednotlivca“), plynové masky (taktiež na „zakrytie totožnosti“) a rukavice (na „vytváranie bariér proti polícii“).

Teraz sa však ukázalo, že hongkonskí demonštranti nie sú tak svätí, ako ich západné médiá radi vykresľujú. Objavili sa videá o brutálnych útokoch na políciu, pričom dav útočil s palicami, kovovými tyčami, ale aj hádzali tehly, či benzínové bomby a Molotovov koktaily.



Prečo je teda CNN taký záujem pomáhať demonštrantom zakryť ich totožnosť? Pretože žiadny manuál pre francúzsky protivládny protest "Žlté vesty" nevydali, aj keď tento protest prebieha už 41 týždňov.

Keď sa francúzske protesty ďalej naťahovali, mnoho západných spravodajských služieb (od Reuters cez CNN, NBC až po BBC) začali vykreslovať demonštrantov ako „výtržníkov“ namiesto „protestantov“, pričom parížska polícia bola všeobecne vykresľovaná ako útvar snažiaci sa o obnovu verejnosti. Zatiaľ čo hongkonská polícia je znázornená iba ako brutálna bariéra medzi útlakom a slobodou.

Existuje však jednoduchý dôvod na rozdiely v západných a východných protestoch.

Memorandum 2017, ktoré vydalo portál Politico, tento jav jasne vysvetľuje. Spojené štáty by podľa dokumentu mali „zdôrazniť“ ľudské práva v "nepriateľských" krajinách (ako je Rusko, Čína, Irán, Severná Kórea), ale dať priateľským vládam (ako je Saudská Arábia, Egypt a Filipíny) povolenie, bez ohľadu na to, ako sú represívne ich politiky. Inými slovami, ľudské práva by sa mali brať do úvahy iba vtedy, ak presadzujú globálne strategické záujmy USA.