Arpád Németh: Johnson sa správa ako kríženec Putina s Trumpom
28 | 08 | 2019 I Arpád Németh

Britský premiér Boris Johnson hrá brexitový vabank. Jeho najnovší plán na dočasné prerušenie rokovania parlamentu, aby tak zabránil lídrom opozície schváliť zákon nepovoľujúci brexit bez dohody, je v podstate útokom na princípy demokracie. Labouristická opozícia Johnsonov krok označuje za "puč proti parlamentu".


Johnson síce dáva opakovane najavo, že krajina určite opustí EÚ 31. októbra, či už nejaká dohoda s Bruselom bude, alebo nie, ale urobiť to odstavením parlamentu je príliš silná káva. Zvlášť v krajine, ktorá je jedna z kolísok demokracie. Stavia sa tak do role imperátora, ktorý si presadí svoju vôľu bez ohľadu na čokoľvek. Zrejme sa mu zapáčil titul, ktorým ho počastoval predseda Európskej rady Donald Tusk, podľa ktorého sa z Johnsona môže stať "Mr. No Deal".


Imrich Kovačič: Prechádzame do novej, kontrolovanej spoločnosti, ktorá je horšia ako stará totalita
"Moderná cenzúra je nebezpečnejšia ako otvorená totalita, pretože je zakrývaná a začlenená do našej každodennej rutiny", hovorí slovinský filozof Slavoj Žižek. Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič

Už teraz sa napríklad britský premiér vyhráža, že neplánuje v prípade tvrdého brexitu zaplatiť Európskej únii dohodnutú sumu, ale menej než štvrtinu, ak sa obe strany nedohodnú na nových podmienkach odchodu. Zrejme ide o formu nátlaku alebo blufovanie. Veď aj podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pri rokovaniach o podmienkach brexitu Johnson asi "hrá poker". Poker môže hrať ale pri rokovaniach s úniou, pravdou však je, že najnovšia snaha vyradiť parlament z rozhodovania o brexite sa už hrou ani nazvať nedá. Je to bezprecedentný pokus o uzurpáciu moci do svojich rúk.


Pavol Jesenský: Trump tvrdí že je vyvolený a celý svet dúfa, že sa prebudí v dobrej nálade
Americká a rovnako aj celosvetová ekonomika do veľkej miery závisia od toho, v akej nálade sa prebudí Donald Trump. Takáto nepredvídateľnosť pritom neprospieva ani vývoju burzových indexov, ani svetovému obchodu a robí ich závislou od momentálneho... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský

Možno sa cíti posmelený Trumpovou pochvalou a sľubmi na "veľmi veľkú obchodnú dohodu". Čakať ale záchranu od človeka, ktorý doviedol USA na pokraj recesie a mení názory každý deň, je viac ako naivné. Johnsonov plán okrem toho opäť poslal libru smerom k historickým minimám. Krajina je tak blízko ku katastrofickým scenárom. Ani možná americká pomoc nedokáže totiž vykompenzovať dopady na ekonomiku, ktoré by Veľkú Britániu v prípade odchodu bez dohody postihli.


Trpeli by tak nakoniec všetci. Británia, Únia, ale čo je najhoršie, ak Johnson obíde parlament, tak aj demokracia. Plán na vystúpenie z EÚ bol síce schválený v referende, v tomto prípade by však išlo aj o znásilnenie ústavy.