Jana Teleki: Kedy upadla Monika Jankovská do nemilosti Lipšica a spol.?
27 | 08 | 2019 I Jana Teleki
Farizeji z opozície

Dnes nám Igor Matovič organizoval protest proti JUDr. Monike Jankovskej a dôvodom má byť komunikácia s Mariánom Kočnerom. Monika Jankovská je jednou zo sudkýň, ktorým bol zadržaný mobilný telefón.


Neštandardné rozhodnutia sudkyne Jankovskej boli predmetom trestných oznámení už v rokoch 2002 – 2003. Všetci vedeli, že je súčasťou trenčianskej skupiny sudcov a prokurátorov, ktorí poskytovali služby nielen konkurznej mafii ale aj bratislavskému podsvetiu, ktoré obhospodarovalo Miroslava Dokupila. Jednalo sa prevažne o sudcov a prokurátorov, ktorí boli do roku 1998 pevne ukotvení na rôznych predstaviteľov HZDS. V roku 1999, po plošnom odvolaní všetkých sudcov ministrom spravodlivosti Čarnogurským a po ich následnom menovaní späť na pozície si prokurátori a sudcovia trenčianskeho kraja, okrem plnenia povinností voči HZDS, poskytovali ochranu Piťovcom, Sýkorovcom a skupinám, ktoré vykonávali špinavú prácu pre mnohých predstaviteľov dnešnej opozície. 


Novinári dnes tvrdia, že o jej nekalej činnosti vedeli, ale nemali dosť materiálu a dôkazov, no nie je to pravda. Množstvo podnikateľov sa v dôvere obracalo na médiá s prosbou o pomoc v čase najväčšieho vyčíňania trenčianskej justičnej úderky, ale ako vraveli, na zverejnenie svinstiev, nielen voči Jankovskej, nebola vtedy politická vôľa. Politická vôľa však nebola ani vtedy, keď podnikateľom a ich rodinám išlo o život.


Dnes všetci poukazujú na to, ako sa hrdo postavili za Ondreja Janíčka, čo tiež nie je celkom pravda. Jediný ochotný a schopný detailne spracovať túto kauzu a zabezpečiť potrebný rozsah publikovania nezákonností, bol niekoľko mesiacov iba novinár Peter Králik. Médiá sa začali kauzou účelovo zaoberať až potom ako začali konflikty medzi Luciou Žitňanskou a Monikou Jankovskou. 


Trestné oznámenia na Moniku Jankovskú boli dlhé roky odmietané s odôvodnením, že za právny názor nie je možné sudcu trestne stíhať a nezákonné rozhodnutia boli kvalifikované ako pochybenia. Jankovská poskytovala poslušne servis opozícii aj koalícii. Nepochybne nemá právo zastávať pozíciu vo vrcholovej pozícii štátu. Nemali by sme však zabúdať na skutočnosť, že odstránenie Jankovskej a odobratie telefónov iným sudkyniam, ktoré rozhodovali spory, kde bol účastníkom Marián Kočner, a ich terajšia škandalizácia je iba upozornením, či varovaním ďalších senátov, ktoré v súčasnosti posudzujú spory, kde je Kočner účastníkom.



Matovičove prerieknutie 

Matovič dopredu hovorí, že Moniku Jankovskú sa nepodarí odstíhať do volieb a pravdepodobne ani neskôr. Nehovorí však o tom, že pokiaľ sa Monika Jankovská obráti na súd so žalobou za nezákonný zásah voči jej osobe, túto príliš drahú mediálnu estrádu opäť zaplatia občania. Koľko nás budú stáť tieto kauzy storočia dnes ešte nie je možné ani len tušiť. Jedno je však isté, predpovede o najdrahšej predvolebnej kampani sa začali napĺňať skôr, ako sme očakávali. Panstvo nám iba zabudlo povedať, že kampaň bude hradená až po voľbách a to postupne z peňazí daňových poplatníkov.


Pre ilustráciu uvediem jeden príklad. Za niekoľko dní nezákonného trestného konania voči JUDr. Ernestovi Valkovi mu štát musel vyplatiť 850.000,- SKK.