Izrael za jeden víkend poslal útočné drony do troch rôznych štátov. Libanon, Irak a Irán sľúbili ničivú odvetu ak to bude pokračovať
27 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Libanon, Irak a Irán vyhlásili po tomto víkende izraelskú agresiu za vojnový útok, pričom tieto štáty sľubujú ničivé odvetné opatrenia, ak budú útoky zo strany Izraelu aj naďalej pokračovať.


Dvojica útočných dronov na južné predmestie Bejrútu v nedeľu a nálet dronov na palestínske milície v doline Bekaa v pondelok ráno, boli označené ako dôvod na „vyhlásenie vojny“, prehlásil libanonský prezident Michel Aoun v pondelok osobitnému koordinátorovi OSN, pričom dodal, že agresia „nám umožňuje uchýliť sa k nášmu právu na obranu svojej suverenity."

Všetky izraelské bezpilotné lietadlá, ktoré prelietajú cez Libanon, budú zostrelené, varoval Tel Aviv generálny tajomník Hizballáhu Seyyed Hassan Nasrallah. "Hizballáh už nebude tolerovať žiadne izraelské bezpilotné lietadlá ktoré prenikajú do libanonského vzdušného priestoru," vyhlásil v nedeľu po tom, čo dron plný výbušnín zničil mediálne centrum Hizballáhu v Bejrúte.

Parlament v Iraku zase požadoval, aby americké jednotky opustili krajinu po sérii izraelských leteckých náletov zameraných na iránske šiitské milície známe ako populárne jednotky mobilizácie.

Koalícia Fatah tvrdí, že Spojené štáty sú „plne zodpovedné“ za izraelské útoky, „ktoré považujeme za vyhlásenie vojny proti Iraku a jeho ľudu“, toto vyhlásenie prišlo v pondelok po tom, čo nálet drona zabil veliteľa PMU v západnom meste al-Qaim.

V Sýrii izraelské rakety počas víkendu zaútočili na niekoľko cieľov mimo Damašku a zabili najmenej dvoch ľudí, pričom IDF tvrdí, že ide o preventívny útok proti „rozsiahlemu útoku viacerých vražedných dronov na Izrael.“

"Izrael za svoju činnosť zaplatí vysokú cenu," povedal hovorca iránskeho prezidenta Hassana Rouhaniho Ali Rabiei.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu varoval, že odveta Hizballáhu sa stretne s útokmi na Libanon ako celok, pričom minulý týždeň sa chválil, že dal IDF „voľnú ruku“ na „zmarenie iránskych plánov“.

V Mexiku vypátrali Slováka, ktorý sa nechal vyhlásiť za mŕtveho
Vyšetrovatelia Prezídia Policajného zboru SR našli v Mexiku za pomoci tamojšieho Interpolu Olivera B., ktorý opustil Slovensko po svojom obvinení z podvodu v roku 2010. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | TASR