ZÁHADA: V Chorvátsku objavili tri ľudské lebky s neprirodzenými tvarmi. Archeológovia hľadajú odpovede!
26 | 08 | 2019 I Ján Prokop

 V lokalite Hermanovský vinograd na východe Chorvátska objavili nedávno archeológovia tri ľudské lebky, pričom dve z nich mali neprirodzený tvar. Experti tvrdia, že ide o výsledok kraniálnej deformácie, ktorá sa v minulosti bežne praktizovala. Väčšou záhadou sú však výsledky analýzy DNA. Tá totiž potvrdila, že každý nález má iné genetické pozadie.


Tri nedávno objavené lebky sa stali predmetom skúmania archeológov z Inštitútu pre antropologický výskum v Záhrebe. Zistili, že na nich bola vykonaná kraniálna deformácia, v minulosti pomerne bežný jav. Zámernou deformáciou lebky ľudia symbolizovali príslušnosť k určitej kultúre alebo sociálnej skupine. "Praktizovala sa v rôznych častiach sveta - v Eurázii, Afrike aj v Južnej Amerike. Vykonávala sa pomocou prikrývok hlavy, jej bandážou alebo použitím rôznych nástrojov," vysvetľuje šéf vedeckého tímu Mario Novak v časopise PLOS One.

V Peru našli nástenný reliéf starý 3800 rokov (VIDEO)
Archeológovia v Peru objavili nástenný reliéf, ktorý je starý približne 3800 rokov. Stenu odhalili v pondelok vo verejnej obradnej budove v oblasti Vichama, severne od mesta Lima. Reliéf zobrazuje človeka a ropuchu s ľudskou podobizňou. Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Marek Molnár / SITA


Snímky z archeologického nálezu...

The VNZ news


Ancient pages


Najskorší známy príklad tohto postupu pochádza z Číny a je starý 12 000 rokov. Nie je však jasné, či sa rozšíril práve odtiaľ, alebo či sa v rôznych lokalitách sveta objavil nezávisle od seba. Analýza troch lebiek z Hermanovského vinogradu potvrdila, že patrili tínedžerom, ktorí zomreli vo veku od 12 do 16 rokov. Všetci vykazovali známky podvýživy, ale to nemuselo byť dôvodom úmrtia. "Mohli mať nejakú chorobu, ktorá ich náhle usmrtila a nezanechala v ich kostiach žiadne stopy, ktoré by nám pomohli určiť príčinu smrti. Možno išlo o mor," pokračuje Novak.

Archeológovia nenašli v pohrebisku ani žiadne artefakty. Práve tie by naznačili, aké bolo sociálne postavenie chlapcov. Vedci odhadujú, že všetci traja boli pochovaní medzi rokmi 415 až 560 nášho letopočtu. Práve táto etapa zodpovedá obdobiu tzv. Veľkej migrácie, ktoré je označované za veľmi búrlivé obdobie v európskej histórii. Hneď po páde Rímskej ríše totiž začali na náš kontinent prichádzať úplne nové populácie ľudí a kultúr a stali sa základom moderných európskych národov. Inými slovami, toto obdobie určilo základy Európy tak, ako ich poznáme dnes. Informoval server livescience.com.

ŠOK: V nemeckom meste Herne pátrajú po jedovatej kobre, ktorá unikla z bytu
Z bytu vo viacrodinnom dome v meste Herne na západe Nemecka unikla v nedeľu prudko jedovatá kobra. Miestne úrady sa snažia plaza vypátrať. Po budove rozsypali múku dúfajúc, že had v nej zanechá stopy. Nastražili tiež obojstrannú lepiacu pásku, do... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR