Poškodenú sochu J. Jakobyho opravili a vrátili na Alžbetinu ulicu
26 | 08 | 2019 I TASR

Poškodenú bronzovú sochu Júliusa Jakobyho v uplynulých dňoch vrátili opravenú na svoje pôvodné miesto na Alžbetinej ulici v Košiciach. Ako za košickú mestskú časť (MČ) Staré Mesto pre TASR uviedla Renáta Némethová, do sochy v júni narazilo pri cúvaní auto a museli ju demontovať.


„Opravila sa poškodená noha a nanovo vybetónoval podstavec, na ktorom stojí. Opravu vo výške 1500 eur zaplatila MČ Staré Mesto. Socha bola odvezená do kovolejárskej dielne pri Štúrove. Vyčistila sa aj socha a informačná tabuľka,“ spresnila.

Autorom sochy je Juraj Bartusz, odliata bola v roku 2000. MČ Košice–Staré mesto na ňu vtedy prispela čiastkou 350.000 slovenských korún zo svojho rozpočtu.

„Jej úlohou je pripomínať dielo majstra Júliusa Jakobyho, vynikajúceho maliara, ktorý sa stal duchovným a kritickým dedičom košickej moderny 20. rokov. Zároveň zatraktívňuje historické centrum a priťahuje do Alžbetinej ulice množstvo turistov, ktorí sa pri soche radi fotia,“ uzavrela Némethová.

Polícia apeluje na mladých vodičov, aby nepreceňovali svoje vodičské schopnosti
Polícia v súvislosti s víkendovou tragickou dopravnou nehodou na Orave apeluje najmä na mladých vodičov, aby nepreceňovali svoje vodičské schopnosti a zručnosti. TASR o tom v pondelok informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR