Bratislavská mestská časť Rača plánuje opraviť historickú budovu Račianskej kúrie
25 | 08 | 2019 I SITA

Bratislavská mestská časť Rača plánuje opraviť historickú budovu Račianskej (Koloničovej) kúrie. Mestská časť plánuje na rekonštrukciu budovy získať prostriedky aj z Nórskeho finančného mechanizmu a rovnako čerpať z vlastného rozpočtu obce.


„Som rád, že sa nám podarilo dohodnúť spoluprácu s Ústavom dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok Slovenskej technickej univerzity a začíname projekt na obnovu národnej kultúrnej pamiatky Koloničova kúria,“ uviedol na sociálnej sieti starosta Rače Michal Drotován.

Budova a areál Račianskej (Koloničovej) kúrie, ktoré boli v posledných rokoch málo využívané, sprístupnia počas septembrového vinobrania verejnosti. Mestská časť chce týmto komunikovať s občanmi a výsledky diskusií zapracovať do pripravovaného projektu obnovy kúrie.

Herečka Mirka Partlová prekvapuje verejnosť čoraz viac, najnovšie sa pochválila fotkou svojho tehotného bruška!
Mirka Partlová šokuje verejnosť čoraz viac a viac, najskôr šokovala svadbou koncom minulého roka Matejom Gálisom ktorý je o 9 rokov mladší, ako jedna z mála známych tvárí si vzala aj manželovo priezvisko a len tento týždeň oznámila radostnú... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Ján Prokop


V piatok 13. septembra počas vinobrania od 16:00 do 19:00 sa záujemcovia môžu prejsť nádvorím a záhradou Račianskej kúrie a vyjadriť svoje názory, ako by tieto priestory mohli čo najlepšie slúžiť a vyzerať. O 17:00 je naplánovaná komentovaná prehliadka interiéru budovy, na ktorej bude možnosť hovoriť o pripravovanom projekte rekonštrukcie s odborníkmi aj so zástupcami mestskej časti. V sobotu 14. septembra pokračuje program v kúrii od 10:00 do 13:00.

„Obnoviť Račiansku kúriu ako národnú kultúrnu pamiatku a vrátiť jej priestorom kultúrno-spoločenského ducha je jednou z priorít miestneho úradu. Chceme však občanov vyzvať k interaktívnemu dialógu a získať ich predstavu k tomuto naplneniu. Veľmi sa tešíme aj z toho, že nórski partneri prejavili záujem podieľať sa na rekonštrukcii tejto krásnej budovy,“ povedala vicestarostka Rače Lenka Antalová Plavuchová.