Existujú planéty, na ktorých sú lepšie podmienky na život než na Zemi
24 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Rad planét slnečnej sústavy ponúka podmienky pre pestrejší a bohatší život s oveľa variabilnejšími formami života.


Prekvapivé závery odzneli na sympóziu astronómov a geofyzikov v Barcelone. Ich prúdenie oceánov a rozloženie kontinentov, gravitácie a vzdialenosť od hviezdy podľa vedcov poskytujú ideálnejšie podmienky pre život.

"Toto je veľmi prekvapivý záver. Dokazuje nám, že podmienky na niektorých planétach mimo Slnečnej sústavy s priaznivým prúdením oceánov by mohli poskytovať lepšie podmienky pre život, ktorý by mohol byť oveľa bohatší alebo aktívnejší ako život na Zemi," tvrdí doktorka Stephanie Olson z Geofyzikálneho ústavu University of Chicago.

Výskumy z posledných rokov vďaka veľmi moderným technológiám pomohli objaviť veľké množstvo planét mimo Slnečnej sústavy, ktoré by mohli vďaka svojim podmienkam veľmi podobným tým na Zemi niesť a podporovať život.

"Výskum NASA pátrajúci po živote vo vesmíre sa zameriava na takzvané planéty obývateľnej zóny, čo sú planéty, ktoré môžu mať oceány s tekutou vodou. Ale nie všetky oceány sú rovnako priaznivé. A niektoré oceány sú lepším miestom pre život ako iné podľa toho, akú majú cirkuláciu okolo planéty," vysvetľuje doktorka Oslonová.

ZÁZRAK: Malé dievčatko sa stratilo v lese kde prežívalo 4-dni, po celý čas jej bol medveď v pätách!
Dievčatko ktoré sa stratilo, keď išlo hľadať starú mamu, rusi pokladajú za zázrak Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Ján Prokop