ŠOK: V Prahe niekto polial červenou farbou sochu maršala Koneva
22 | 08 | 2019 I TASR

Neznámy vandal polial červenou farbou podstavec sochy maršala Koneva v Prahe. Informoval o tom v piatok na svojej stránke Deník N.


Na obloženie nastriekal nápis "Nie krvavému maršalovi, nezabudneme" a letopočty vrátane roku 1968. Vtedy sovietsky maršal zaštítil pripravovanú inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

"Oznámenie sme prijali o deviatej hodine, policajti miesto obhliadajú. Budú zaisťovať stopy a kamerové záznamy a pátrať po tom, kto to spôsobil," povedal pre Deník N hovorca pražskej polície Jan Daněk. Páchateľovi hrozí až rok väzenia.

Socha sovietskeho maršala Koneva stojaca na námestí Interbrigády v Prahe 6-Bubenči bola cieľom vandalov už predtým. Maršal bol veliteľom vojsk, ktoré v roku 1945 oslobodili väčšinu územia Československa, následne sa ale stal symbolom sovietskej nadvlády nad stredoeurópskymi krajinami. Podieľal sa napríklad na porážke maďarského povstania v roku 1956.

Nedávno k soche umiestnili tabuľu rozširujúcu informácie o Konevovi o jeho povojnové aktivity, čo pobúrilo Rusko.

Predseda novozélandského parlamentu viedol zasadnutie s bábätkom na rukách (VIDEO)
Predseda novozélandského parlamentu Trevor Mallard viedol v stredu zasadnutie zákonodarného zboru aj so šesťtýždňovým bábätkom na rukách. S odvolaním sa na správy tamojších médií o tom píše vo štvrtok agentúra DPA. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR