Kremeľ potvrdil konzultácie s Ukrajinou o výmene zadržiavaných osôb
22 | 08 | 2019 I TASR

Rusko vo štvrtok potvrdilo, že vedie s Ukrajinou konzultácie o výmene zadržiavaných osôb.


"V súčasnosti prebiehajú isté konzultácie v tejto veci," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

Peskov poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron sa tejto otázky dotkli na svojom nedávnom stretnutí. Dôkladne diskutovali o situácii na juhovýchode Ukrajiny i o vzťahoch medzi Moskvou a Kyjevom, dodal hovorca Kremľa.

Denník Kommersant s odvolaním sa na zdroj z kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v stredu informoval, že Rusko a Ukrajina vstúpili do poslednej fázy rokovaní o výmene občanov, ktorých si vzájomne zadržiavajú.

V rámci výmeny by mali byť prepustení aj všetci ukrajinskí námorníci, ktorých ruské ozbrojené sily zadržali ešte v novembri 2018 počas tzv. kerčského incidentu.

Podľa zdroja by súčasťou výmeny, ktorá by sa mala uskutočniť ešte do konca augusta, mali byť nielen zadržiavané, ale aj odsúdené osoby.

Plán USA kúpiť Grónsko je ako medzinárodné nakupovanie, prehlásil hovorca Kremľa
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov opísal vo štvrtok plány Spojených štátov kúpiť Grónsko ako medzinárodné nakupovanie a prisľúbil, že Rusko nebude zasahovať do tejto záležitosti. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | TASR