KAUZA: V bratislavských lesoch plánujú použiť chemikáliu Roundup, ochranári podávajú žalobu
22 | 08 | 2019 I Peter Králik/SITA

Lesy SR tvrdia, že slovenská legislatíva umožňuje použitie prípravku Roundup, ktorým chcú likvidovať invázne dreviny


 Lesoochranárske zoskupenie VLK sa obrátilo na súd v súvislosti s vydaním povolenia na aplikáciu chemických látok v lesoch v okolí Bratislavy, ktoré udelil odbor životného prostredia na Okresnom úrade Bratislava. VLK o tom informoval na sociálnej sieti. „Štátne lesy idú aplikovať endokrinný disruptor Roundup uprostred Bratislavy, v Pečnianskom lese, v čase, keď okolité krajiny jeho používanie už zakázali alebo zákaz pripravujú. VLK dáva toto povolenie na súd," uviedlo lesoochranárske zoskupenie.

Lesy SR podľa povolenia môžu použiť takzvané protiohryzové repelenty v mladých lesných porastoch. Povolenie platí aj na použitie herbicídneho prípravku Roundup Biactiv pri ochrane pred invazívnym pajaseňom žliazkatým. Aplikovať chemické látky budú náterom a injektážou napríklad v Pečnianskom lese v bratislavskej Petržalke, pri Devínskej Novej Vsi či v ochranných pásmach prírodnej rezervácie Ostrovné lúčky pri Rusovciach a prírodnej rezervácie Fialková dolina v Devíne. Povolenie na použitie týchto chemických látok vydal okresný úrad až do konca roku 2025.

Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Lesov SR Pavel Machava, slovenská legislatíva umožňuje použitie prípravku Roundup. „Pokiaľ sa zmení legislatíva a prípravok Roundup Biactiv nebude považovaný za bezpečný, Lesy SR ho okamžite prestanú aplikovať," zdôraznil. Pripomenul, že Lesy SR majú podľa zákona povinnosť odstraňovať invázne a nepôvodné druh rastlín a drevín. Na to je podľa Machavu možné využiť aj iné spôsoby, ako je použitie chemických prípravkov. Avšak v tomto prípade ide o rozšírenie pajaseňa žliazkatého, pričom podľa vyhlášky je potrebné túto inváznu drevinu odstraňovať pomocou účinnej látky glyfosát, ktorú obsahuje Roundup Biactiv. „Treba dodať, že prípravok Roundup Biactiv je možné na základe stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava používať aj v pásmach hygienickej ochrany 1. stupňa vodných zdrojov," uzavrel Machava.

Glyfosát, ktorý sa nachádza v prípravku Roundup Biactiv, je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pravdepodobne karcinogénny aj pre ľudí. V januári tohto roka vyšlo najavo, že rozhodnutie Európskej komisie z decembra 2017 o predĺžení licencie na plošné používanie glyfosátu na ďalších päť rokov bolo založené na plagiáte americko-nemeckej biochemickej spoločnosti, ktorá ho vyrába. V súčasnosti už preto čelí viac ako deväťtisíc žalobám.