Danko pri okupácii hovorí o "jednej strane mince". Druhú máme zrejme hľadať v archívoch Moskvy
22 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Včera sme si pripomínali 21. august 1968 - vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Predstavitelia štátu sa pochopiteľne vyjadrujú k takýmto výročiam a udalostiam, no niektorí to očividne využívajú na pretláčanie vlastných myšlienok a názorov.


Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k výročiu pomerne štátnicky. "Život v slobodnom a demokratickom štáte nie je samozrejmosťou, ale vzácnou hodnotou, ktorá bola vykúpená nemalými obeťami," uviedla na Facebooku. Podľa nej sovietske tanky a "tanky bratských armád" nesmerovali proti armáde, ale voči "obyčajným občanom Československa, ktorí vyjadrovali len túžbu po slobode a práve slobodne rozhodovať o svojom živote a o svojom štáte".

Ani premiér nemal problém s tým, aby sa vyjadril slušne a kultivovane. „Toto výročie je pripomienkou nášho hrdinstva, ale aj zlyhania. Hrdinstva štátu, ktorý do veľkej miery uveril v silu postaviť sa vopred stanovenému geopolitickému rozdeleniu a vybudovať budúcnosť podľa svojich vlastných predstáv,“ povedal Peter Pellegrini.

Podľa neho vtedy zlyhali práve štátni predstavitelia, ktorí na územie Československa pozvali vojská Varšavskej zmluvy oficiálnou listinou, a tiež tí, ktorí využili politické zmeny vo svoj prospech a zabudli tak "na sen o lepšej spoločnosti".

Eduard Chmelár: Čo chcú socialisti?
Keď sa český publicista Milan Syruček pýtal bývalého ministra zahraničných vecí USA Henryho Kissingera, prečo nám Američania po 21. auguste 1968 nepomohli, legenda svetovej diplomacie odpovedala takto: „Po prvé, dodržiavali jaltskú dohodu o sférach... Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Eduard Chmelár


Najviac sa vyznamenal predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko. Ten poslal médiám tlačovú správu, kde síce odsúdil okupáciu ako takú, no to je podľa neho len "jedna strana mince".

Podľa Danka sa málo "zaoberáme tým, prečo „tzv. spriatelené armády poskytli bratskú pomoc a umlčali naše reformné pokusy“. Dodal, že históriu si treba pripomínať v súvislostiach.

Ako to má človek chápať? Má hľadať dôvody na ospravedlnenie okupácie, najlepšie tak, že pôjde do Moskvy študovať archívy? Nie každý má na to prostriedky, čas, či chuť cestovať do Ruska tak často, ako práve Danko, ktorý tam lieta pomaly tak často, ako chodia niektorí Slováci na nákupy do Rakúska.

ZĽAKLI SA PENTA A HAŠČÁK PAVLA RUSKA? Vďaka Kočnerovi kauza Gorila opäť ožíva
Advokát Mariana Kočnera Marek Para poskytol rozhovor pre Hospodárske noviny, kde mimo iného uviedol, že sa Kočner aj naďalej cíti byť nevinný. Para zastupoval aj Pavla Ruska v prípade objednávky vraždy Silvie Vozlovej, kde sa po včerajšku objavilo... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Danko zároveň povedal, že nesmieme nikdy dovoliť, aby na našom území boli cudzí vojaci a „uvedené je dôležité v kontexte ponuky USA na rekonštrukciu našich letísk, ktorú SNS vzhľadom na uvedenú podmienku odmietla“.

Je viac než zarážajúce, ako Danko porovnáva okupáciu 1968 s pomocou Spojených štátov na obnovu letísk, ktorú SNS kategoricky odmieta. Keďže sa blížia voľby, je pochopiteľné, že sa politici snažia získavať politické body všade možne. Robiť to ale na úkor pamiatky tých, ktorí zahynuli pri okupácii Československa, je viac než úbohé a hlavne neúctivé.

Aj práve preto jeho výzva k tomu, aby sme "nepodliehali demagógii, polopravdám a propagande" vyznie ako kritika samého seba, len tomu by ešte musel porozumieť aj on, aby to bola pravda. Teraz sú to len predvolebné kecy predsedu Národnej rady, ktorý odkázal v jednej tlačovej správe pošliapať pamiatku výročia okupácie a zároveň naháňať politické body vlastnou agendou.

Skutočne - vyjadrenie hodné štátnika.

SLUŠNÉ SLOVENSKO IDE DO ULÍC: Zhromaždenia plánujú na výročia Nežnej revolúcie a vraždy Kuciaka
Iniciatíva Za Slušné Slovensko dnes na výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy oznámila rovno dve zhromaždenia - prvé bude počas 30. výročia Nežnej revolúcie, druhé sa bude konať dva roky po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Peter Bachan