Vodiči MHD v Bratislave chystajú na pondelok 2. septembra štrajk
22 | 08 | 2019 I SITA

Vodiči mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave chystajú na pondelok 2. septembra v čase od 04:00 do 07:00 výstražný štrajk. "Tento štrajk je pre nevyhovujúce pracovné podmienky vodičov a negarantované sociálne istoty zamestnancov Dopravného podniku Bratislava (DPB)," uviedol predseda odborov Autošofér v DPB Jozef Hitka.


Predseda odborov už pred pár týždňami vyzýval vedenie DPB na riešenie viacerých problémov v DPB s tým, že ak sa situácia nezmení vyhlásia výstražný štrajk. Odborom prekáža predovšetkým údajné šikanovanie vodičov, neplatná kolektívna zmluva alebo nedávny nakúp 11 starých autobusov. Za kľúčové takisto považujú odbory vytvorenie nového pracovného poriadku v DPB, ktorý má zabezpečiť lepšie postavenie vodičov v rámci podniku.

"Týmto sa ospravedlňujeme obyvateľom a návštevníkom Bratislavy za to, že mnohé spoje MHD nebudú premávať a žiadame ich o pochopenie situácie našich zamestnancov. Uvedomujeme si, že sme financovaný z peňazí daňových poplatníkov a preto chceme službu pre obyvateľov vykonávať zodpovedne a kvalitne. Ale náš zamestnávateľ DPB nám to neumožňuje. Bojujeme aj za Vás, za kvalitnejšie a kultúrnejšie cestovanie,“ dodal Hitka v stanovisku odborov.

Vladimír Mečiar a Anton Martvoň potvrdili obsah Kočnerovej Threemy, ktorá sa týka Roberta Fica!
Ďalší deň, ďalšia zverejnená časť komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou. Tento "folklór" je už súčasťou nášho každodenného života, a očividne sa tak skoro z nášho života nevytratí, teda aspoň do parlamentných... Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Peter Bachan


"Dopravný podnik Bratislava sa podnetmi odborovej organizácie Autošofér náležite a v súlade s osobitnými a vnútornými predpismi podniku zaoberá a starostlivo ich preveruje, nakoľko nielen spokojnosť vodičov MHD ale všetkých zamestnancov DPB je jednou z priorít podniku. DPB rešpektuje ústavou Slovenskej republiky garantované právo na štrajk. V prípade, ak niektorí z vodičov využijú toto právo, DPB urobí všetko pre to, aby sa jeho realizácia dotkla cestujúcej verejnosti čo najmenej," uviedol v stanovisku DPB.

"Dopravný podnik v súčasnosti čaká na pridelenie rozhodcu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý by určil odborovú organizáciu/odborové organizácie oprávnené na uzatvorenie kolektívnej zmluvy, nakoľko odborové organizácie nekonajú spoločne a vo vzájomnej zhode. Následne bude vedenie podniku pokračovať v rokovaniach," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

DPB podľa svojho prieskumu neočakáva veľký počet vodičov, ktorí sa zapoja do štrajku odborovej organizácie Autošofér.