Arpád Németh: Fico zablokoval zmeny v zdravotnej starostlivosti
22 | 08 | 2019 I Arpád Németh

Kalavská ani Pellegrini k Druckerovi nejdú a zmeny v dostupnosti zdravotnej starostlivosti pred voľbami zrejme neprejdú. Tak by sa dali zosumarizovať informácie z prvej poprázdninovej tlačovky po zasadnutí vlády. Ministri síce schválili časť reformy, ktorá hovorí o dlhodobej starostlivosti o pacienta, ale tri roky pripravovaná reforma nemocníc už nemá šancu prejsť.


Premiér dal síce ministerke ešte mesiac, aby získala podporu medzi stranami, pri avizovanej nepodpore zo strany Smeru je však šanca mizivá. Najhorší na celej situácii je pritom Ficov výrok, že reforma podľa neho potrebuje politické posúdenie. Inak povedané, či sa zmení systém poskytovania zdravotnej starostlivosti tak rozhodne jeho posvätenie a nie nejakí odborníci, ktorí koncepciu stratifikácie pripravovali.


Fico stále odmieta navrhnutú reformu nemocníc, s riešením vlády je spokojný
22 | 08 | 2019 | TASR

Debata sa pritom vo veľkej miere točí iba okolo toho, že niektoré nemocnice by stratili oddelenia, ktoré nerobia dostatok špecializovaných výkonov a pacienti by tak museli cestovať ďalej. No spýtajte sa sami seba: ak máte záruku kvalitnejšieho ošetrenia výmenou za polhodinku cestovania navyše, ako sa rozhodnete? Necháte sa operovať vo Svidníku alebo pocestujete hoci aj do Banskej Bystrice?


Návrhu sa snáď dá vyčítať, že je navrhnutý na príliš dlhé obdobie 11 rokov. Pretože to je obdobie cca troch vlád, striedania ministrov, ale aj starostov, ktorých si politici potrebujú udržať na svojej strane. Čím sme zase len pri politike a nie pri debate o možnostiach vylepšenia zdravotníckej starostlivosti. Preto na mieste stojí otázka: chceme, aby nás liečili politici a starostovia, alebo lekári v nemocniciach, kde majú vytvorené čo najlepšie podmienky pre svoju činnosť?


Kalavská má hľadať podporu pre reformu nemocníc naprieč politickým
Vláda zatiaľ reformu zdravotníctva, tzv. stratifikáciu, neschválila. Téma reformy však zatiaľ uzatvorená nie je. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa má pokúsiť ešte nájsť široký konsenzus s politickými stranami, ktorý... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR

Iste, rokovať o tom pol roka pred voľbami nie je najšťastnejšie načasovanie, ale proces by sa mal začať bez ohľadu na to, či je piatok pred voľbami alebo sobota po voľbách. Rokovanie o stratifikácii sa navyše aj tak zvrhlo v podstate na vnútrostranícky boj dvoch frakcií v Smere. Pelelgrini pritom lavíruje z jednej strany na druhú, Fico len chce dokázať svoju moc a Kalavská sa síce podľa svojich slov nechce vzdať a nevie, kam z konopí.


Celé je to okorenené debatou o možnom prestupe Pellegriniho do novovznikajúcej strany exministra Druckera, čo síce premiér jasne poprel, ale vnútrostranícke zdroje hlásia úplne iné informácie. Predseda vlády pri dementovaní týchto informácií nezabudol jasne zdôrazniť, že mu ide o čo najlepší volebný výsledok Smeru a preto bude so šéfom strany intenzívne komunikovať.


A tak nám v tomto celom zanikol niekde pacient. Nie všetci totiž chodia k voľbám a aj keď áno, ak ochoriete, budete chcieť čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť a nie sa starať o to, či bola zabezpečená ústavným alebo iným zákonom. A viac vás budú zaujímať výsledky vyšetrení, ako volebné výsledky.