Washington je pripravený na obnovenie jadrových rozhovorov s Pchjongjangom
21 | 08 | 2019 I SITA

Spojené štáty sú pripravené obnoviť jadrové rokovania so Severnou Kóreou. "Sme pripravení zapojiť sa hneď, ako sa dohodneme s našimi partnermi v Severnej Kórei," uviedol v stredu v Soule osobitný vyslanec USA pre Severnú Kóreu Stephen Biegun. Prezident Donald Trump podľa neho poveril jeho tím obnoviť pracovné rokovania s Pchjongjangom.


Ako nedávno uviedol Trump, severokórejský líder Kim Čong-un prejavil vôľu opätovne sa stretnúť a obnoviť rozhovory po ukončení spoločného vojenského cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Kim mu podľa jeho slov poskytol aj "malé ospravedlnenie" za severokórejské testy zbraní. Lídri si navzájom poslali osobné listy, pričom Trump označil Kimov list za "krásny" a severokórejský vodca povedal o liste z Ameriky, že je "vynikajúci".

Spojené štáty a Južná Kórea v utorok ukončili pravidelné vojenské cvičenie, ktoré Severná Kórea označuje za nácvik invázie. Počas desiatich dní manévrov Severná Kórea zvyšovala napätie vlastnými testami rakiet a iných zbraní.

Avšak typická ostrá rétorika v súvislosti s cvičením sa zameriavala prevažne na Južnú Kóreu, nie Spojené štáty, čo naznačovalo, že Pchjongjang má stále záujem o jadrové rokovania s Washingtonom. Mnohí experti považujú nedávne severokórejské testy zbraní za vyvíjanie tlaku na Spojené štáty pred možným obnovením rozhovorov a protest proti vojenskému cvičeniu.

Jadrové rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom stagnujú od februárového druhého summitu Kima a Trumpa, pod ktorého neúspech sa podpísali rozdielne názory na americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu pre jej jadrový program.

Dánsky kráľovský palác prekvapilo zrušenie Trumpovej návštevy
Dánsky kráľovský palác prekvapilo, že americký prezident Donald Trump sa rozhodol zrušiť svoju nadchádzajúcu návštevu tejto severskej krajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie paláca o tom v stredu informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR