Saková: Vyšetrovanie lustrácií pokračuje, postupne prijímame opatrenia
21 | 08 | 2019 I TASR

Vyšetrovanie lustrácií novinárov podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) pokračuje a ona preto nemá informácie o jeho priebehu. Novinárom to povedala v stredu po rokovaní vlády. Spolu s policajným prezidentom Milanom Lučanským však prijíma opatrenia, aby sa riziko nezákonných lustrácií minimalizovalo.


Ministerka nevylučuje ani zmeny v legislatíve. "Ak sa zhodneme na tom, že prevencia, teda prísnejší zákon bude tou formou, aby sa nezákonné lustrácie nerobili, určite k tomu radi pristúpime," konštatovala. Ide však podľa nej o širokú tému, ktorá súvisí aj s informatizáciou štátnej správy. Tá umožnila prístup do databáz ministerstva vnútra aj iným rezortom alebo stavovským organizáciám.

V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov je vedené trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok (19. 8.) informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori.

Vláda schválila občiansky preukaz pre deti do 15 rokov
Do konca roka 2021 by mali mať všetky deti do 15 rokov občiansky preukaz bez fotografie. Vláda schválila návrh ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) na svojom stredajšom rokovaní. Dôvodom je elektronizácia zdravotníctva. Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR