Putin diskutoval s Niinistöm o zaistení strategickej stability vo svete
21 | 08 | 2019 I TASR

Zaistenie strategickej stability vo svete bolo témou stredajšej diskusie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho fínskeho náprotivku Sauliho Niinistöa v Helsinkách. Po skončení rozhovorov to na tlačovej konferencii povedal Putin, informovala agentúra TASS.


"Diskutovali sme aj o otázke zaistenia bezpečnosti v oblasti Baltského mora," uviedol Putin. Niinistöa informoval i o otázke juhovýchodnej Ukrajiny. "Budeme mať príležitosť pokračovať v tejto diskusii počas pracovnej večere," doplnil.

Putin zároveň oznámil, že práve v stredu boli dokončené práce na položení plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) vo fínskej výhradnej hospodárskej zóne. Ruský líder sa poďakoval Fínsku za "pragmatický prístup" k tomuto projektu.

Šéf Kremľa reagoval aj na otázku o masových protestoch v Moskve: "Udalosti, ktoré ste spomenuli, protesty v Moskve, nie sú ničím jedinečným pre svet, najmä pre Európu. Dôsledne sledujeme udalosti tohto druhu v mnohých európskych metropolách. A udalosti, ktoré sa tam odohrávajú, sú omnoho rozsiahlejšie, majú tiež politické slogany a majú oveľa hroznejšie následky pre účastníkov takýchto prejavov."

Putin zároveň vyjadril sklamanie z nedávneho amerického testu rakety stredného doletu, ktorá bola predtým zakázaná Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Podľa neho to zhoršuje bezpečnostnú situáciu vo svete, ale najmä v Európe.

Test sa uskutočnil len niekoľko týždňov po tom, ako Spojené štáty odstúpili od INF.

Putin hovoril aj o nehode vo vojenskom raketovom testovacom stredisku Ňonoksa, kde 8. augusta došlo k výbuchu. Podľa neho úroveň radiácie nebola prekročená.

"Susedné krajiny nezistili prekročenú úroveň. Je jasné, že ide o objektívne údaje. Ak sa niečo stane, všetko sa zistí na mnoho kilometrov, na desiatky kilometrov," dodal ruský prezident.

Maduro sa poďakoval Putinovi za podporu
Viceprezidentka Venezuely Delcy Rodríguezová na stredajšom stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom tlmočila osobnú vďaku venezuelskej hlavy štátu Nicolása Madura ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR