Soeren Kern: Nemecko je hniezdo špiónov zo Stredného východu
20 | 08 | 2019 I Soeren Kern

Správa, ktorá je považovaná za najlepší indikátor vnútornej bezpečnosti v Nemecku, opisuje ponurú situáciu. Rad otázok vyvoláva zjavná pasivita vlády voči rastúcim hrozbám. Islamistické hnutie Milla Görüş (turecká "Národná vízia" ), ktoré je na Erdoganovej strane a má v Nemecku približne 10 000 členov, je zatiaľ druhou najväčšou islamistickou skupinou v krajine (najväčším islamistickým zoskupením v Nemecku je teraz hnutie salafistov). Milla Görüş sa silne stavia proti integrácii moslimov do európskej spoločnosti.


"BfV zistil, že ideológia všetkých islamistických organizácií pôsobiacich v Nemecku je antisemitská a je šírená rôznymi spôsobmi. Táto situácia predstavuje veľkú výzvu pre budúce mierové a tolerantné spolužitie v Nemecku. - Výročná správa Spolkového úradu pre ochranu ústavy ( Bundesamt für Verfassungsschutz , BfV), 2019.

"Cieľom Hamasu je vytvorenie islamistického štátu na celom území 'Palestiny'- a to aj prostredníctvom ozbrojeného boja. Stratégia Hamasu uverejnená v roku 2017 sa tým netají: Máme legitímne sväté právo na odboj proti okupácii akýmikoľvek prostriedkami. A to je v zásade ozbrojený odpor. ' Keď Hamas hovorí o Palestíne, tak má na mysli celú oblasť medzi Stredozemným morom a Jordánskom, ktorá zahŕňa celé územie štátu Izrael. Hamas považuje západné krajiny, ako je Nemecko, za svoje legitímne útočisko, a zameriava sa tam na zbieranie darov, nábor nových priaznivcov , a šírenie svojej propagandy. " - Výročná správa Spolkového úradu pre ochranu ústavy ( Bundesamt für Verfassungsschutz , BfV), 2019

BfV zaznamenal "vysoký počet" pokusov "tajných pakistanských nákupných štruktúr" ilegálne získať technológie vhodné pre použitie v pakistanskom programe jadrových zbraní. BfV tiež zaznamenal "významný nárast" pokusov Iránu získať technológiu pre svoj raketový program, ktorý nebol súčasťou iránskej jadrovej dohody. BfV uviedol, že sýrski sprostredkovatelia takisto pokračujú vo svojom úsilí získať produkty pre vývoj zbraní hromadného ničenia, vrátane chemických zbraní.

Podľa nemeckej spravodajskej služby BfV zintenzívnili počas posledných 12 mesiacov zahraničné spravodajské služby, najmä turecka, sýrska a iránska, svoje aktivity v Nemecku. Zahraničné spravodajské služby v Nemecku sledujú disidentov žijúcich tu v diaspóre a zameriavajú sa na židovské a izraelské záujmy v krajine.

Zdá sa, že Hizballáh, Hamas a Moslimské bratstvo si v Nemecku robia, čo sa im zapáči. Zároveň sa podľa BfV v krajine v posledných rokoch strojnásobil počet salafistov, ktorých je teraz viac ako 11 000. Celkovo BfV odhaduje, že v Nemecku žije viac ako 26 000 islamistov, nevie sa však, koľko z nich predstavuje bezprostrednú hrozbu.

Tieto nové čísla sú obsiahnuté v najnovšej výročnej správe Spolkového úradu pre ochranu ústavy ( Bundesamt für Verfassungsschutz , BfV), ktorú v Berlíne 27. júna 2019 spoločne predstavil minister vnútra Horst Seehofer a prezident BfV Thomas Haldenwang.

Správa, ktorá je považovaná za najlepší indikátor vnútornej bezpečnosti v Nemecku, opisuje ponurú situáciu. Rad otázok vyvoláva tiež zjavná pasivita vlády voči rastúcim hrozbám.

Iránske spravodajské aktivity v Nemecku sú riadené iránskym ministerstvom informácií a bezpečnosti ( Vezarat-e Ettela'at va Amniyat-e Keshvar, VEVAK), tajnou službou Jednotiek Quds a jednotkou Iránskych revolučných gárd zodpovednou za zahraničné operácie. Podľa BfV sa iránske spravodajské služby v Nemecku zameriavajú predovšetkým na monitorovanie oponentov iránskeho režimu a izraelských záujmov:

"Iránsky establishment používajú iránske spravodajské služby na zabezpečenie svojej moci. V dôsledku toho bude iránska opozícia aj naďalej cieľom záujmu VEVAK."

"Generál Jahja Rahim Safawí, vojenský poradca iránskeho revolučného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, povedal, že Islamská republika má právo zničiť všetkých potenciálnych agresorov, a to nielen v rámci Iránu, ale aj v zahraničí."

"Štát Izrael, jeho zástupcovia a stúpenci sú Iránom deklarovaný nepriatelia, a patria medzi nich aj vedúci predstavitelia židovských organizácií v diaspóre. Jadrová dohoda medzi Iránom a Západom tento postoj nezmenila. Špionážne aktivity proti Izraelu a Židom sú preto aj naďalej neoddeliteľnou súčasťou činnosti iránskych spravodajských služieb v Nemecku. "

Správa BfV zmieňuje len tri úspešné operácie vykonané v roku 2018 proti iránskym aktivitám v Nemecku:

V januári 2018 zatkla nemecká polícia v siedmich spolkových krajinách desať údajných agentov Jednotiek Quds. Agenti boli obvinení zo sledovania Izraelčanov v Nemecku.

V marci 2018 odsúdil súd vo Frankfurte iránskeho štátneho príslušníka na sedem rokov odňatia slobody za nákup tlačiarenských lisov na falšovanie bankoviek pre Jednotky Quds. Muž s trvalým pobytom v Nemecku tiež založil rad krycích spoločností, ktoré nakupovali a dodávali do Iránu špeciálny papier a atrament. Počas súdneho procesu sa ukázalo, že lisy boli použité k tlači viac než 50 miliónov jemenských bankoviek.

1. júla 2018 bol v Nemecku zatknutý na základe medzinárodného zatykača iránsky agent VEVAK. Zatykač bol vydaný kvôli obvineniu z prípravy bombového útoku na výročné stretnutie iránskej opozičnej skupiny Ľudoví mudžahedíni (MEK), ktoré sa konalo neďaleko Paríža 30. júna. V októbri 2018 bol tento agent vydaný do Belgicka.

BfV poznamenal, že Turecká národná spravodajská organizácia (Milla İstihbarat Teşkilatı, MIT) je kontrolovaná prezidentom Recep Tayyip Erdoğan a jeho Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP), aby presadzovala vládnu politiku a zaistila vnútornú bezpečnosť.

Aktivity MIT v Nemecku sú zamerané na disidentov a opozičné skupiny a tiež na snahu ovplyvniť tureckú diaspóru v krajine. MIT sa zameriava na Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a Gülenovo hnutie moslimského klerika Fethullah Gülen žijúceho v USA, bývalého Erdoganovho spojenca, ktorého Erdogan obvinil zo zorganizovania neúspešného vojenského prevratu v júli 2016. Podľa BfV:

"MIT sa svojimi aktivitami snaží ovplyvňovať turecké komunity v Nemecku a politický diskurz nemeckej spoločnosti. Organizácia napojená rôznymi spôsobmi na vládu v Ankare podporuje tureckú politiku v Nemecku a ďalších európskych krajinách a obhajujú túto politiku pred kritikmi ...."

"Podstatnou súčasťou tejto stratégie vplyvu je informovať verejnosť nezávadným spôsobom o údajných a skutočných prípadoch rasizmu, islamofóbie a nepriateľstva voči Turecku alebo o inom nežiadúcom vývoji v Nemecku a Európe, a čeliť tak kritike politického vývoja v Turecku."

Dve najväčšie turecké organizácie v Nemecku napojené na turecký štát a vládu sú "Turecká islamská únie pre náboženské záležitosti" (DITIB) a "Únia európskych tureckých demokratov" (UETD), ktorá bola nedávno premenovaná na "Úniu medzinárodných demokratov" (UID).

"DITIB a UID sú zastrašujúce organizácie, ktorých členmi je celý rad miestnych a regionálnych (pobočkových) združení. Tieto organizácie umiernene zdôrazňujú svoju angažovanosť voči nemeckej verejnosti a snažia sa zdôrazniť svoju samostatnosť a nezávislosť a bagatelizujú svoju závislosť na Turecku."

DITIB a UID sú financované tureckým vládnym direktoriátom pre náboženské záležitosti (Diyanet). Podľa BfV obe tieto organizácie úzko spolupracujú s tureckou spravodajskou službou. Turecká vláda platí mzdy takmer 1 000 konzervatívnym imámom v Nemecku, ktorí vedú viac ako 900 mešít kontrolovaných organizácií DITIB naprieč celou krajinou.

Islamistické hnutie Milla Görüş (turecky "Národná vízia" ), ktoré je na Erdoganovej strane a má v Nemecku približne 10 000 členov, je zatiaľ druhou najväčšou islamistickou skupinou v krajine (najväčším islamistickým zoskupením v Nemecku je teraz hnutie salafistov). Milla Görüş sa silne stavia proti integrácii moslimov do európskej spoločnosti:

"Podľa hnutia Milla Görüş je západná civilizácia v súčasnosti ovládaná 'ješitným'" poriadkom založeným na násilie, nespravodlivosti a vykorisťovanie slabých. Tento 'ješitný' "systém musí byť nahradený 'spravodlivým poriadkom', ktorý sa zakladá výlučne na islamských princípoch, skôr než na človekom vytvorených, a teda 'svojvoľných pravidlách'. Na vytvorení tohto 'spravodlivého poriadku' by sa mali podieľať všetci moslimovia. Preto musia moslimovia zaujať na zemi určitý postoj a získať určitú víziu ( 'Görüş'), totiž národnú / náboženskú víziu 'Mill Görüş'. "

Podľa správy je Nemecko prioritou pre sýrsku spravodajskú službu, pretože je hlavnou hostiteľskou krajinou sýrskych utečencov v Európe. Hlavnou úlohou sýrskej spravodajskej služby v Nemecku je sledovanie odporcov sýrskeho režimu. Podľa BfV "sýrska spravodajská služba zrejme využila príliv sýrskych utečencov do Nemecka v roku 2015 k vytvoreniu nových sietí agentov."

BfV odhaduje, že počet islamistov v Nemecku vzrástol ku koncu roka 2018 na najmenej 26 560. Ku koncu roka 2017 odhadoval ich počet na 25 810 a ku koncu roka 2016 na 24 425.

Správa neuvádza odhady počtu stúpencov islamského štátu a al-Kajdy žijúcich v Nemecku. V dôsledku toho možno predpokladať, že skutočný počet islamistov v Nemecku je nepochybne vyšší ako 26 560.

Salafisti podľa tejto správy tvoria v Nemecku najväčšiu samostatnú skupinu islamistov. Počet salafistov v Nemecku vzrástol v roku 2018 na 11 300, z 10 800 v roku 2017, 9 700 v roku 2016, 8 350 v roku 2015, 7 000 v roku 2014, 5 500 v roku 2013, 4 500 v roku 2012 a 3 800 v roku 2011.

Správa BfV opisuje salafizmus ako islamskú ideológiu, ktorá je zároveň extrémistickou kontrakultúrou:

"Salafizmus presadzuje segregovaný životný štýl vyznačujúci sa unikátnym oblečením a jazykom a chce vytvoriť komunitu angažovaných ľudí s intenzívnym zmyslom pre súdržnosť. Táto vízia priťahuje predovšetkým jedinca, ktorí sa cítia byť v majoritnej spoločnosti marginalizovaní . Nestabilné osoby [ungefestigte Personen], ktoré hľadajú zmysel života , svoju životnú orientáciu a bezpečia, priťahujú najmä komplexné pravidlá salafistov, ktorý regulujú každodenný život do posledného detailu. Jedinec sa podľa salafistickej propagandy, stáva súčasťou elity, nositeľom 'rýdzeho islamu' a vyznačuje sa svojou morálnou prevahou nad 'svetom skorumpovaných'. "

"Tieto subkultúrne prvky sú hlavnou atrakciou salafistickej ideológie, poznačenej wahhábizmom, štátnou doktrínou Saudskej Arábie, ktorá predstavuje obzvlášť závažný a radikálny prúd v rámci islamizmu. Salafisti sa považujú za obhajcu pôvodného, ​​rýdzeho islamu. Tvrdí, že svoju náboženskú prax a životný štýl zakladajú iba na zásadách koránu, vzoru proroka Mohameda a prvých troch generácií moslimov, takzvaných spravodlivých predkov (známych v arabčine ako al-Salaf al-Salih). Cieľom salafistov je 'teokracia' podľa ich výkladu práva šaría, a v tej nie je pre liberálny demokratický poriadok žiadne miesto. "

"Salafizmus hlása, že celé ľudstvo musí prijať islam - napríklad aj silou, ak to bude potrebné - pretože je všetkému nadradený a pretože jediné možné spasenie je v božskej podstate Alaha. Salafistická ideológia sa neodvracia od násilia a násilie je preto jej neodmysliteľnou súčasťou."

Správa BfV tiež ponúka demografické údaje o salafistov v Nemecku:

"Hoci sa propagačné aktivity salafistov čoraz viac zameriavajú na mladých ľudí, salafizmus nie je v Nemecku čisto fenoménom mládeže. Asi 27% priaznivcov salafizmu tvoria ľudia do 25 rokov, 38% priaznivcov je medzi 26 a 35 rokmi a zvyšným 35% priaznivcov je viac ako 36 rokov. "

"Salafizmus je jednoznačne mužská záležitosť. V evidencii BfV tvoria ženy len asi 12% priaznivcov salafistov. Salafizmu v Nemecku dominujú imigranti a ich deti. Asi 90% priaznivcov je neeurópskeho pôvodu, zvyšok tvoria konvertiti. Noví priaznivci sa ocitajú v prostredí, kde prevláda ' mentalita obliehanej pevnosti '[Wagenburgmentalität], ktorá si škaredí okolitú' ohavnú neveriacu 'spoločnosť pozostávajúca z kresťanov, židov a ateistov, ale aj moslimov, ktorí nie sú salafistov . Kontakty s ľuďmi, ktorí nie sú salafisti, sú dovolené iba vtedy, keď slúžia k šíreniu salafizmu. "

Správa varuje, že navrátilci z džihádistických vojnových zón na Strednom východe budú mať na nemeckých salafistov radikalizujúci vplyv:

"V salafistických kruhoch prebieha hlavný nábor pre džihád. Takmer všetky osoby z Nemecka, ktoré sa pripojili k džihádu, boli v minulosti v úzkom kontakte so salafistickou scénou."

"V takmer vo všetkých prípadoch sa navrátilci vracajú do známych salafistických kruhov, a znovu do nich bez problémov zapadnú. Vzhľadom na to, že takéto prostredie je veľmi často úplne rovnaké ako pred ich odchodom, naskytá sa otázka, či je možné, aby sa navrátilci niekedy vôbec dostali z ideológie Islamského štátu (IS). Ďalej možno predpokladať, že vďaka týmto navrátilcom bude aspoň časť ideológie IS v strednodobom až dlhodobom horizonte prenikať do nemeckých salafistických kruhov .... Je možné, že v strednodobom horizonte zaujmú navrátilci na tejto scéne formálne a neformálne kľúčové pozície, stanú sa vzorom pre ostatných, budú ovplyvňovať ich a prípadne dokonca radikalizovať. "

Správa BfV poukazuje na priame spojenie medzi nárastom antisemitizmu v Nemecku a vzostupom islamského hnutia:

"Antisemitizmus nie je len prvkom propagandy pravicových a ľavicových extrémistov, ale je tiež základnou témou ideológie celého islamského spektra ...."

"V islamistickej propagande sa náboženské, územné a národné politické motívy často spájajú a vytvárajú antisemitský svetonázor. Stereotypný obraz judaizmu ako nepriateľa [Feindbild Judentum] tvorí centrálny pilier propagandy všetkých islamistických skupín. Tieto skupiny používajú stereotypy a predsudky spojené s antisemitskou nenávisťou prítomnou v Európe od stredoveku až po nacistickú rasovú ideológiu 20. storočia. "

"Osobitný význam má v islamistickom antisemitizmu koncept" celosvetového sprisahania Židov ". Podobne ako v pravicovom extrémizme sú Židia vnímaní ako" mozgy a hýbateľa "celosvetového politického sprisahania a ich im dávaná kolektívna vina za najrôznejšie národné a medzinárodné katastrofy a krivdy."

"BfV zistil, že ideológia všetkých islamistických organizácií pôsobiacich v Nemecku je antisemitská a je šírená rôznymi spôsobmi. Táto situácia predstavuje veľkú výzvu pre budúce mierové a tolerantné spolužitie v Nemecku. Počet fyzických útokov proti židom je v súčasnej dobe našťastie stále nízky. Ale aj tieto ojedinelé prípady však jasne ukazujú, že antisemitské názory a ideologická radikalizácia a taktiež podnecovanie k nenávisti a násiliu môžu viesť k brutálnym antisemitským útokom, aj keď jednotliví páchatelia nemusia byť napríklad ani členmi, ani priaznivcami nejakej islamistickej organizácie. Toto sa vzťahuje v nemalej miere na jednotlivca , ktorí vyrástli v arabskom svete, v spoločnostiach kde sú antisemitské postoje veľmi rozšírené. Príkladom je mladý muž pôvodom zo Sýrie, ktorý v apríli 2018 zaútočil remeňom na ulici v Berlíne na Izraelčanov s jarmulkou na hlave."

BfV v súčasnosti odhaduje, že okrem salafistov a členov hnutia Mill Görüş(Národná vízia) , v Nemecku žije tiež 1 050 členov Hizballáhu, 1 040 členov Moslimského bratstva a 320 členov Hamasu.

"Šiitská islamská strana Hizballáh ( 'Hizb Alah', Strana Alahovho) popiera právo Izraela na existenciu a propaguje ozbrojený, teroristický boj, ktorý označuje za 'legitímny odboj' proti Izraelu ako 'nezákonnému okupantovi' územie Palestínčanov. Musíme sa pripraviť na to, že Hizballáh bude aj naďalej plánovať teroristické akcie proti Izraelu a izraelským záujmom mimo Blízky východ. v Nemecku si členovia strany Hizballáh udržujú organizačnú a ideologickú súdržnosť v organizáciách, ktoré sú spojené s miestnymi mešitámi a sú financované predovšetkým prostredníctvom darov. "

"Moslimské bratstvo (MB) je považované za najstaršie a najvplyvnejšie sunnitské islamistické hnutie. Samo o sebe tvrdí, že je zastúpené vo viac ako 70 krajinách. Cieľom MB, ktorý stále vychádza z ideológie svojho zakladateľa Hasana al-Bannu, je zriadenie politického a spoločenského systému založeného na Koráne a sunny. Krédo MB sa nemení: "Alah je naším cieľom. Prorok je naším vodcom. Korán je naším zákonom. Džihád je našou cestou. Umrieť za Alaha je našou najväčšou nádejou. "Táto ideológia, rovnako ako islamská forma vlády, o ktorú MB usiluje, sú nezlučiteľné so základnými demokratickými princípmi, ako je právo na slobodné voľby, právo na rovnaké zaobchádzanie a slobodu prejavu a náboženstva."

"Cieľom Hamasu je vytvorenie islamistického štátu na celom území 'Palestiny'- a to aj prostredníctvom ozbrojeného boja. Stratégia Hamasu uverejnená v roku 2017 sa tým netají: Máme legitímne sväté právo na odboj proti okupácii akýmikoľvek prostriedkami. A to je v zásade ozbrojený odpor. ' Keď Hamas hovorí o Palestíne, tak má na mysli celú oblasť medzi Stredozemným morom a Jordánskom, ktoré zahŕňa celé územie štátu Izrael. Hamas považuje západné krajiny, ako je Nemecko, za svoje legitímne útočisko, a zameriava sa tam na zbieranie darov, nábor nových priaznivcov , a šírenie svojej propagandy. "

BfV zaznamenal "vysoký počet" pokusov "tajných pakistanských nákupných štruktúr" ilegálne získať technológie vhodné pre použitie v pakistanskom programe jadrových zbraní. BfV tiež zaznamenal "významný nárast" počtu pokusov Iránu získať technológiu pre svoj raketový program, ktorý nebol súčasťou iránskej jadrovej dohody. BfV uviedol, že sýrski sprostredkovatelia takisto pokračujú vo svojom úsilí získať produkty pre vývoj zbraní hromadného ničenia, vrátane chemických zbraní.

Premiér Johnson po úniku dokumentu o brexite odmietol zvolať parlament
Britský premiér Boris Johnson v pondelok odmietol myšlienku zvolať parlament a zrušiť mu letnú prestávku po tom, čo do médií prenikli vládne dokumenty varujúce pred vážnym nedostatkom rôznych dôležitých tovarov a pred zdržaniami na hraniciach v... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | TASR