Rusko odkazuje CTBTO, že do jeho nehody pri teste rakety ju nič nie je
20 | 08 | 2019 I TASR

Rusko odkázalo v utorok medzinárodnej organizácii monitorujúcej dodržiavanie zákazu jadrových testov, že do nehody, ku ktorej došlo začiatkom augusta na jeho raketovom testovacom stredisku Ňonoksa, ju nič nie je. Vyjadril sa tak námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorého citovala agentúra Interfax. 


Riabkov uviedol, že Moskva Organizácii Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) poskytla údaje zo staníc monitorujúcich radiáciu úplne dobrovoľne, a to aj napriek tomu, že nešlo o záležitosť, ktorou by sa CTBTO mala zapodievať.

CTBTO, ktorá sídli vo Viedni, ešte v pondelok uviedla, že dve ruské stanice monitorujúce radiáciu boli dni po nehode, respektíve tajomnom výbuchu, odpojené od internetu a zakrátko sa k nim pridali ďalšie dve. To len podnietilo podozrenia, že Moskva do ich práce zasahovala, píše agentúra Reuters.

Ruská Štátna spoločnosť pre atómovú energiu (Rosatom) 10. augusta oznámila, že pri explózii, ku ktorej došlo dva dni predtým v areáli lodenice vojenského námorníctva Ňonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti, zomrelo päť jej pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby. Rosatom neskôr spresnil, že k výbuchu došlo počas testovania novej rakety.

Ruské ministerstvo obrany najskôr ubezpečovalo, že pri výbuchu nedošlo k úniku rádioaktivity. Miestne úrady v neďalekom meste Severodvinsk pritom spočiatku informovali o krátkom náraste úrovne radiácie nad bežný priemer, ku ktorému došlo po výbuchu. Neskôr však túto správu stiahli, pričom tamojší predstaviteľ uviedol, že úroveň radiácie nepresiahla bežný štandard.

Ruská Federálna služba pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet) napokon minulý utorok oznámila, že v Severodvinsku zaregistrovali 8. augusta krátko po výbuchu až 16-násobne vyššiu úroveň radiácie, než je bežné. Rosgidromet uviedol, že táto úroveň sa vrátila do normálu po dva a pol hodine.

TRAGÉDIA: Havária autobusu v Laose si vyžiadala životy 13 turistov z Číny (VIDEO)
Najmenej 13 ľudí prišlo o život v Laose pri havárii autobusu vezúceho turistov z Číny. S odvolaním sa na čínske veľvyslanectvo vo Vientiane o tom v utorok informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR