Protischránkový zákon funguje spoľahlivo. Novela ešte vylepší niektoré procesy
20 | 08 | 2019 I SITA

 Protischránkový zákon funguje spoľahlivo, jeho novelizácia prinesie vylepšenie niektorých procesov. Uviedli to dnes na tlačovom brífingu predstavitelia Ministerstva spravodlivosti SR. Novela vstúpi do platnosti od prvého septembra, Národná rada SR ju odobrila ešte na tohtoročnej júnovej schôdzi.


V súčasnosti register partnerov verejného sektora funguje, novela odstráni iba niekoľko nedostatkov, ktoré priniesla prax. Spoločnosti, ktoré chcú profitovať na štátnych zákazkách, musia pri zápise kompletne odhaliť svoje vlastnícke štruktúry a tiež to, kto je konečným užívateľom výhod.

Register eviduje viac ako 19-tisíc firiem a patrí pod Okresný súd v Žiline, kde ministerstvo plánuje prideliť ďalšieho stáleho sudcu. Legislatívu uviedla do praxe ešte exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Jej pôvodný návrh nadobudol účinnosť 1. februára 2017.

Slovenská lekárska komora vyzvala Kalavskú, aby zákon o stratifikácii nepredkladala vôbec
Slovenská lekárska komora (SLK) vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nom. Smeru-SD), aby projekt o reforme zdravotníctva, tzv. stratifikáciu, nepredkladala ani formou ústavného, ani formou obyčajného zákona. V utorok to na tlačovej... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR


Podľa predsedu žilinského súdu Jaroslava Maceka má protischránkový zákon dve základné úlohy. „Zákon má odkryť vlastnícke štruktúry spoločností, ktoré chcú so štátom obchodovať. Na druhej strane je nemenej dôležité vylúčiť tých, ktorí svoje pozadie odkryť naopak nechcú," povedal Macek.

Podľa jeho názoru si zákon svoje úlohy plní, čo dokazujú aj štatistiky. Dobrovoľne sa vymazalo z registra až 988 firiem a súd tiež preveruje správnosť uvedených údajov u ďalších 80. Ak firmy neuvedú pravdivé údaje v zásadných otázkach, hrozí im vymazanie z registra, pričom sa nesmú prihlásiť nasledujúce dva roky.

Možnou sankciou sú aj pokuty, ktoré sa pohybujú v desiatkach tisícoch eur. Súd zatiaľ uložil dve pokuty, v akej výške a ktorým firmám nechcel Macek konkretizovať.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podotkol, že ak sú firmy vymazané z registra, musia aj štátne inštitúcie zvážiť, či s nimi budú neskôr spolupracovať. Počet zápisov do registra totiž nie je obmedzený, v praxi sa tak firma môže po uplynutí dvojročnej lehoty prihlásiť opäť.

„Môže sa takáto spoločnosť prihlásiť po uplynutí lehoty do verejnej súťaže, ale bude to skrátka evidované, že tam už v minulosti nejaké problémy boli," povedal Gál. Súd počas fungovania zákona eviduje desiatky podnetov prevažne zo strany novinárov či tretieho sektora.

"Stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov", tvrdí Lučanský
Policajný prezident Milan Lučanský stojí za každým zákonným rozhodnutím policajtov a vedenie NAKA má jeho podporu. Vyplýva to z jeho vyjadrenia, ktoré TASR poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR