Nemecko zmenilo postoj k Budapešti, tvrdí maďarský analytik
20 | 08 | 2019 I TASR

Zmena postoja Nemecka a Európskej únie (EÚ) k Maďarsku nie je síce viditeľná, ale je citeľná, komentoval riaditeľ Inštitútu XXI. storočia Tamás Lánczi pondelňajšiu návštevu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v západomaďarskom Šoprone.


Kancelárka pricestovala na pozvanie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na oslavy 30. výročia tzv. Paneurópskeho pikniku - pootvorenia železnej opony na rakúsko-maďarskej hranici medzi východom a západom Európy.

Analytik podľa agentúry MTI reagoval v pondelok vo verejnoprávnej televízii M1 na poznámku redaktora o náznaku zlepšenia nemecko-maďarských vzťahov.

Lánczi vyjadril názor, že sila Únie spočíva aj v tom, že ide o rôznorodé diskutujúce spoločenstvo, pričom Brusel sa pokúšal opustiť túto cestu a všetko chcel nariaďovať, ale Maďari sa tomu nepodriadili.

V zmene vzťahu k maďarskej politike zohrala úlohu aj skutočnosť, že na voľbách do Európskeho parlamentu (EP) uspela politika, ktorú presadzuje premiér Viktor Orbán, dodal analytik.

Opozičná Demokratická koalícia (DK) ocenila Merkelovej návštevu a vyjadrila súhlas so všetkým, čo na schôdzke kancelárky s Orbánom zaznelo. DK vyzdvihla najmä skutočnosť, že maďarský premiér nehanil EÚ, ale hovoril o jednote Únie.

Podľa poslanca EP za Demokratickú koalíciu Attilu Aru-Kovácsa si však Orbán musel po 30 rokoch vypočuť vďaku za zbúranie hraníc, pritom sám sa v Európe i na celom svete zviditeľnil tým, že postavil hraničné zábrany. "Výsledkom Paneurópskeho pikniku bolo nielen zjednotenie Nemecka, ale aj zjednotenie Európy.

Pre DK je dôležité, aby táto jednota zostala zachovaná a aby ju nenarušilo sebectvo národných štátov, pretože alternatíva k jednote Európy bola vždy vojna," dodal opozičný politik.

TRAGÉDIA: Havária autobusu v Laose si vyžiadala životy 13 turistov z Číny (VIDEO)
Najmenej 13 ľudí prišlo o život v Laose pri havárii autobusu vezúceho turistov z Číny. S odvolaním sa na čínske veľvyslanectvo vo Vientiane o tom v utorok informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR