Merkelová pred stretnutím s Johnsonom ďalšie rokovania odmieta
20 | 08 | 2019 I TASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok opäť odmietla výzvu britského premiéra Borisa Johnsona na prerokovanie odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Ako napísala agentúra DPA, vyjadrila sa tak deň pred schôdzkou oboch dvoch lídrov v Berlíne.


Johnson požadoval, aby EÚ obnovila rokovania o brexite a z dohody, ktorú s Bruselom uzavrela vláda predchádzajúcej šéfky britského kabinetu Theresy Mayovej, vypustila ustanovenia týkajúce sa írskych hraníc. Tie sú podľa Johnsona "nedemokratické" a ohrozujú mierový proces v Severnom Írsku.

"Samozrejme, že budeme premýšľať o praktickom riešení," uviedla Merkelová v súvislosti so zrušením takzvanej írskej poistky, kľúčovej časti dohody o brexite. Ako ďalej dodala, zmienenú dohodu však preto znovu otvárať nemusia.

Po stretnutí s predsedami vlád severských krajín na Islande Merkelová tiež zdôraznila, že 27 členských krajín EÚ ďalšie rokovania s Britániou jednotne vylučuje. "Inak sa Británia sama rozhodne, ktorou cestou sa vydá," dodala nemecká kancelárka s tým, že v členstve v EÚ neexistuje žiadne buď-alebo.

Po stredajších rozhovoroch s Merkelovou má Johnson vo štvrtok odcestovať do Paríža na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Na základe írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Tento "záložný plán" pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi.

Pompeo by bol radšej, keby Severná Kórea nepodnikala raketové testy
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyjadril v utorok nespokojnosť nad sériou severokórejských raketových testov, ale dodal, že chce obnoviť rokovania s Pchjongjangom o odstránení jadrových zbraní. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR