Loď Open Arms opustilo zo zdravotných dôvodov ďalších deväť migrantov
20 | 08 | 2019 I TASR

Deväť migrantov opustilo zo zdravotných dôvodov v pondelok večer palubu záchranárskej lode Open Arms španielskej organizácie Proactiva, ktorá sa nachádza pri pobreží talianskeho ostrova Lampedusa a už viac než dva týždne hľadá bezpečný prístav na zakotvenie. Na palube aktuálne ešte zostáva 99 migrantov, informovala v utorok agentúra APA s odvolaním sa na talianske médiá.


Jeden z prepustených migrantov má zrejme svrab, ďalší dvaja boli z bližšie neznámych príčin prevezení do miestnej nemocnice, uviedli talianske médiá.

Situácia na palube sa stále zhoršuje — v utorok vyskočil opäť z lode do mora jeden z migrantov, aby sa pokúsil doplávať k brehom ostrova Lampedusa. Zachránili ho členovia posádky plavidla talianskej pobrežnej stráže a vrátili späť na palubu lode Open Arms. Podobný incident sa odohral aj v nedeľu, keď do mora skočili štyria migranti.

Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli zodpovedný za prístavy v tejto súvislosti povedal, že je pripravený pre pobrežnú stráž zabezpečiť plavidlá, ktoré by migrantov z lode Open Arms previezli do Španielska.

Talianske úrady totiž plavidlu, ktoré migrantov zachránilo v oblasti Stredozemného mora začiatkom augusta, odmietajú povoliť vylodenie. Ochotu prijať migrantov deklarovalo šesť európskych krajín.

Humanitárna organizácia Proactiva dostala od Španielska v predošlých dňoch dve ponuky na zakotvenie — v prístave Algeciras v regióne Andalúzia a v prístave Mahón na ostrove Menorca. Obe však odmietla z dôvodu príliš veľkej vzdialenosti, poveternostným podmienkami a stavu núdze na palube.

Rakúsky telerozhlas ORF pripomenul, že Španielsko ostro kritizovalo talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho za jeho tvrdý postoj voči prijímaniu migrantov. Salviniho stanovisko je "hanbou pre celé ľudstvo", vyhlásila v pondelok večer španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

TRAGÉDIA: Havária autobusu v Laose si vyžiadala životy 13 turistov z Číny (VIDEO)
Najmenej 13 ľudí prišlo o život v Laose pri havárii autobusu vezúceho turistov z Číny. S odvolaním sa na čínske veľvyslanectvo vo Vientiane o tom v utorok informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR