Pakistan tvrdí, že India usmrtila v Kašmíre dvoch civilistov
19 | 08 | 2019 I TASR

Pakistan oznámil, že indické jednotky v nedeľu počas paľby cez kontrolovanú líniu medzi indickou časťou horského regiónu Kašmír a Pakistanom usmrtili dvoch civilistov a ďalšieho zranili. Informovala o tom agentúra AP.


Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí v pondelkovom vyhlásení uviedlo, že obete na životoch spôsobilo "nevyprovokované porušenie prímeria" zo strany Indie.

Pakistan si podľa ministerstva predvolal jedného člena indického diplomatického zboru a podal protest v súvislosti s opakovanými porušeniami prímeria, ktoré "ohrozujú mier v oblasti".

Napätie medzi Indiou a Pakistanom sa začalo stupňovať, keď India 5. augusta odobrala regiónu Džammú a Kašmír špeciálny štatút a zaviedla tam bezpečnostné opatrenia. S ich uvoľňovaním začala postupne cez víkend.

Väčšina historického územia Kašmíru je rozdelená medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celú túto oblasť. V indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.

Najmenšiu časť historického Kašmíru s názvom Aksai Čin ovláda napriek indickým nárokom Čína. Pakistan čínsku zvrchovanosť nad touto oblasťou uznáva.

Nemecko pripravuje akčný plán na ochranu letísk pred dronmi
Nemecká vláda plánuje prijať opatrenia, ktoré by letiská ochránili pred súkromnými dronmi. Podľa správ nemeckých médií zverejnených v pondelok má byť okolo letísk vybudovaná 18-kilometrová zóna, v ktorej budú mať drony zákaz... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | TASR