Odborári odmietajú návrh SNS na znižovanie daní z príjmov pre firmy
19 | 08 | 2019 I Peter Králik/SITA
Odborári nesúhlasia s návrhom koaličnej SNS na zníženie dane z príjmov pre právnické osoby. Uviedla to po pondelňajšom rokovaní tripartity viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Monika Uhlerová. Argumentuje predovšetkým tým, že neboli vyčíslené dopady takéhoto opatrenia a v čase spomaľujúceho sa hospodárskeho rastu môžu v rozpočte potom chýbať peniaze na udržanie sociálnych štandardov.

„KOZ zásadne nesúhlasí s takýmto zásadným znížením dane z príjmov pre právnické osoby,“ povedala v pondelok Uhlerová. Doplnila, že nebolo vyčíslené, aký to bude mať dopad na štátny rozpočet a taktiež nebolo zdôvodnené, akým spôsobom sa tento výpadok v rozpočte bude kompenzovať. „Nebolo zdôvodnené ani vyargumentované, akým spôsobom udržíme sociálne štandardy, sociálne balíčky, sociálny štát, ktorý je financovaný a udržiavaný práve z verejných financií,“ dodala.

Odborárom sa podľa Uhlerovej nepozdáva ani fakt, že návrh na zníženie korporátnej dane prichádza v období, keď sa zhoršujú ekonomické výhľady a keď je podľa zamestnávateľov obrovským problémom zvyšovať minimálnu mzdu. „Na jednej strane sa zamestnávatelia môžu pripravovať na príchod ochladenia ekonomiky, prípadne na recesiu, nechcem strašiť depresiou, na druhej strane zamestnanci sa musia len prispôsobiť tomuto stavu bez toho, aby sa vôbec pripravili možno aj na chladnejšie obdobie,“ dodala. Práve zvyšovanie minimálnej mzdy by podľa nej pomohlo domácnostiam pripraviť sa na spomalenie hospodárstva.

Národniari pritom pôvodne navrhovali znížiť daň z príjmov právnických osôb z 21 % na 15 %. Týkať sa mal všetkých firiem. Neskôr však po koaličných rokovaniach avizovali, že zníženie sadzby by sa malo týkať len podnikateľov s ročným obratom do 100 tisíc eur, vrátane samostatne zárobkovo činných osôb. Návrh novely zákona o dani z príjmov už prešiel v parlamente v prvom čítaní, definitívne by o ňom mali poslanci rozhodovať už na najbližšej parlamentnej schôdzi.