Macron sa pred summitom G7 stretne s Putinom
19 | 08 | 2019 I SITA

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok v južnom Francúzsku stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Diskutovať budú o najväčších svetových krízach vrátane Ukrajiny, Sýrie alebo Iránu. Pokúsia sa tiež o zlepšenie vzťahov medzi Moskvou a Európskou úniou (EÚ).


Macron pozval Putina do svojej letnej rezidencie Fort de Brégancon na Francúzskej riviére. Po stretnutí by mala nasledovať spoločná večera. Stane sa tak iba niekoľko dní pred summitom krajín G7 vo francúzskom letovisku Biarritz, ktorému Francúzsko tento rok predsedá.

Okrem Paríža sa na summite, ktorý sa uskutoční 24. až 26. augusta, zúčastnia Veľká Británia, Kanada, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Spojené štáty. Rusko z klubu po anexii Krymu v roku 2014 vylúčili. Macron plánuje na stretnutí lídrov najvyspelejších krajín sveta svojich kolegov informovať o výsledkoch stretnutia s Putinom.

Vysoký diplomatický predstaviteľ francúzskeho predsedníctva pod podmienkou anonymity uviedol, že cieľom stretnutia medzi Macronom a Putinom je nájsť "spoločný základ", ktorý by svetovým mocnostiam umožnil "sústrediť sa na podstatu".

Francúzsko sa usiluje zohrať úlohu sprostredkovateľa v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a Macron zdôrazňuje dôležitosť udržania dialógu s Moskvou. Zvolenie nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vytvára podľa francúzskeho diplomata šancu na opätovné naštartovanie rokovaní.

Zelenskij tlačí na rýchle štvorstranné stretnutie medzi ním, Putinom, Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, na ktorom by hovorili o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine, počas ktorého prišlo od roku 2014 o život viac ako 13-tisíc ľudí.

Merkelová a Orbán si v Šoprone pripomenú 30. výročie pootvorenia železnej opony
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok pricestuje na pozvanie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána do západomaďarského mesta Šopron, v ktorom si spolu pripomenú 30. výročie tzv. Paneurópskeho pikniku - pootvorenia železnej opony na... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | TASR