Hlavný Ruský bojový tank dosiahol nový rýchlostný rekord na medzinárodných vojenských hrách 2019 pri Moskve (VIDEO)
19 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský hlavný bojový tank T-72B3 dosiahol rýchlosť až 84 km/h (52,1 mph) počas medzinárodných vojenských hier 2019 na vojenskom cvičišti blízko hlavného mesta. Ide o nový rýchlostný rekord všetkých dôb v tejto súťaži, a pôsobivý výkon 64-tonového pancierového vozidla.





Rekordná rýchlosť však nebola dosiahnutá na upravenom pretekárskom okruhu, ale priamo v simulovaných bojových podmienkach, v bahne nasiaknutého dažďom. Na porovnanie, maximálna rýchlosť amerického hlavného bojového tanku M1 Abrams je na cestách 72,4 km / h (45 mph). Existujú však ešte rýchlejšie bojové stroje, vrátane ruského MBT Armata.



Rýchlosť vyniesla tímu Ruska najvyššiu trofej na tankových hrách, ktoré sa dva týždne konali vo výcvikovom priestore  Alabino neďaleko Moskvy a skončili túto sobotu. Bielorusko skončilo na druhom mieste a pódium obsadili ešte kazašskí tankisti na treťom stupienku.

Tankový biatlon je inšpirovaný zimným športým biatlonom, ktorý kombinuje bežecké lyžovanie a streľbu z pušky. Rovnako ako olympijskí atléti, aj zúčastnené tankové posádky musia preukázať rýchlosť a obratnosť pri zasiahnutí cieľov.

Tank T-72 existuje už od sovietskej éry a jeho modifikácia T-72B3 bola predstavená v roku 2011 ako lacnejšia alternatíva k modernejšiemu tanku T-90A. Vozidlo, ktoré Rusi používali v závode na tankových hrách, je vybavené motorom o sile 1130 koní, porovnateľným s automobilom Formuly 1,  a má automatickú prevodovku.