EK upozornila na potrebu chrániť životy a zdravie humanitárnych pracovníkov
19 | 08 | 2019 I TASR

Rok 2019 je kľúčovým rokom pre medzinárodné humanitárne právo, uviedla v pondelok Európska komisia (EK) s odkazom na skutočnosť, že v roku 2019 si medzinárodné spoločenstvo pripomína 70. výročie podpisu Ženevských dohovorov.


Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová spolu s eurokomisárom pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosom Stylianidisom v spoločnom stanovisku pri príležitosti Svetového humanitárneho dňa (19. august) upozornili, že miera ohrozenia humanitárnych pracovníkov sa neustále zvyšuje. Podľa ich slov Európska únia vzdáva hold tým, ktorí riskujú svoje životy, aby sprostredkovali potrebnú humanitárnu pomoc v regiónoch po celom svete.

"Porušovanie medzinárodného humanitárneho práva je aj naďalej jednou z najdôležitejších výziev v oblasti ochrany civilistov, ako aj ochrany humanitárnych a zdravotníckych pracovníkov," uvádza sa vo vyhlásení Mogheriniovej a Stylianidisa. Dokument spresňuje, že násilie páchané na humanitárnych pracovníkoch zasahuje aj civilistov, lebo zabraňuje miliónom ľudí dostávať pomoc určenú na záchranu života a zdravia. "Záchrana životov by nemala stáť ľudské životy," zdôraznili Mogheriniová a Stylianidis.

Podľa údajov EK sa v roku 2018 stalo približne 400 humanitárnych pracovníkov obeťami ozbrojených útokov, čím bol vlaňajšok z tohto pohľadu druhým najhorším rokom v modernej histórii. Viac ako tretinu týchto pracovníkov zabili, ďalšia tretina sa stala terčom únosov.

"Ľudskosť, nezávislosť, neutralita a nestrannosť sú zásady, na ktorých je založená humanitárna pomoc. Mali by chrániť pracovníkov poskytujúcich pomoc a umožniť im voľný pohyb," zdôrazňuje sa vo vyhlásení exekutívy EÚ.

V súčasnosti je vo svete odkázaných na humanitárnu pomoc viac ako 200 miliónov ľudí. EÚ a jej členské štáty sú svetovým lídrom v poskytovaní humanitárnej pomoci. V roku 2017 zmobilizovala Únia viac ako 1,75 miliardy eur na operácie humanitárnej pomoci vo viac ako 80 krajinách po celom svete.

Svetový humanitárny deň bol vyhlásený OSN v decembri 2008 a pripadol na 19. augusta ako pripomenutie toho, že v tento deň roku 2003 bol zbombardovaný úrad OSN v Bagdade. Počas tohto útoku zahynul vysoký komisár OSN pre ľudské práva a osobitný splnomocnenec generálneho tajomníka OSN pre Irak Sérgio Vieira de Mello spolu s ďalšími 21 humanitárnymi pracovníkmi.

Požiar na Kanárskych ostrovoch zasiahol 6000 hektárov, evakuovali tisíce ľudí
Lesný požiar na španielskom ostrove Gran Canaria sa v pondelok rozšíril na plochu približne 6000 hektárov a vyžiadal si evakuáciu viac ako 8000 ľudí, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | TASR