Talianske úrady povolili 27 maloletým opustiť loď s migrantmi
17 | 08 | 2019 I TASR

Dvadsaťsedem maloletých bez sprievodu dostalo v sobotu povolenie na opustenie lode Open Arms s viac ako 130 migrantmi na palube, ktorá už 16 dní hľadá bezpečný prístav. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy organizácie, ktorá loď prevádzkuje.


Organizácia Proactiva Open Arms na Twitteri uviedla, že evakuáciu mladistvých zabezpečí pobrežná stráž na ostrove Lampedusa. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini podľa AFP ich vylodenie neochotne povolil. V liste premiérovi Giuseppemu Contemu napísal, že môže "údajným" mladistvým povoliť opustiť loď Open Arms aj napriek tomu, že tento krok je v rozpore s jeho postojom.

Talianske úrady už koncom týždňa povolili vylodiť sa deviatim migrantom. Piati mohli plavidlo opustiť z "psychologických" dôvodov, zatiaľ čo ďalší štyria sú ich rodinnými príslušníkmi.

Viac ako 100 dospelých migrantov a dve mladistvé osoby so sprievodom stále zostávajú na palube.

Salvini, ktorý presadzuje zneprístupnenie talianskych prístavov pre súkromné záchranárske lode, odmieta v tomto prípade ustúpiť i napriek tomu, že ochotu prijať časť zo zachránených migrantov vyjadrilo šesť iných európskych krajín. Podľa otvoreného listu premiéra Conteho ide o Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko a Španielsko.

Šéf organizácie Proactiva Open Arms Óscar Camps v sobotu na Twitteri oznámil, že podmienky na palube lode sú "neudržateľné" a medzi pasažiermi sa vyskytujú "bitky a hádky", informovala agentúra DPA. Camps neskôr na Twitteri zverejnil video zachytávajúce mladistvých, ako opúšťajú palubu lode.

Líbyjská pobrežná stráž zadržala takmer 280 migrantov mieriacich do Európy
Líbyjská pobrežná stráž zadržala pri pobreží krajiny v Stredozemnom mori 278 migrantov mieriacich do Európy na štyroch člnoch. Hovorca stráže Ajúb Gassím v sobotnom stanovisku uviedol, že migrantov, medzi nimi 18 žien a dve deti, zadržali počas... Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | SITA