Separatisti na juhu Jemenu sa stiahli z kľúčových budov v Adene
17 | 08 | 2019 I TASR

Separatisti na juhu Jemenu uvoľnili v sobotu kľúčové verejné budovy v druhom najväčšom meste krajiny Aden, ktoré dobyli od jednotiek verných prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu. Na Twitteri o tom informoval jeho minister pre informácie Muammar Irjání, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.


Podporovatelia separatistickej Južnej prechodnej rady (STC) sa stiahli zo sídla Hádího vlády, najvyššieho súdu a centrálnej banky, ako aj z hlavnej nemocnice v Adene.

Hádího vláda odmietla začať rozhovory so separatistami, kým sa nestiahnu z pozícií, ktoré dobyli v krvavom boji minulý týždeň.

Minister Irjání uviedol, že takisto prebiehajú prípravy na stiahnutie bojovníkov, vycvičených v Spojených arabských emirátoch (SAE), z ministerstva vnútra a adenskej ropnej rafinérie.

Začatie sťahovania oznámila aj vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá od roku 2015 podporuje Hádího vládu v boji proti šiitským povstalcom húsíom. Tí majú základne na severe Jemenu.

SAE sú hlavným partnerom Saudskej Arábie v tejto vojenskej koalícii, ale cvičia a vyzbrojujú spomínaných separatistov, pretože sa snažia upevniť kontrolu na juhu Jemenu.

Bojovníci z takzvaných Síl bezpečného pásma, elitného vojenského krídla separatistickej STC, minulý týždeň vyhnali oddiely verné prezidentovi Hádímu z Adenu, ktorý bol hlavným mestom kedysi nezávislého Juhu. Minulotýždňové zrážky si vyžiadali približne 40 mŕtvych.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou odsúdila zabratie mesta a vyzvala Sily bezpečného pásma, aby sa stiahli a otvorili tým cestu mierovým rozhovorom.

TRAGÉDIA: Zákazník zastrelil čašníka pri hádke o sendvič
Čašníka v reštaurácii neďaleko francúzskej metropoly Paríž zastrelil zákazník nahnevaný tým, že musel čakať na sendvič. V sobotu to uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu. Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | TASR


Vo štvrtok 15. augusta odcestovala spoločná vojenská delegácia emirátov a Saudskej Arábie do Adenu, kde diskutovali o podrobnostiach stiahnutia separatistov.

Reportéri agentúry AFP videli, ako sa vojenské vozidlá Saudskej Arábie a emirátov (SAE) rozmiestňujú okolo pozícií, uvoľnených v sobotu separatistami.

Pod ochranu Saudskoarabov a emirátov sa dostal aj prezidentský palác v Adene, dodali reportéri.

Koalícia oznámila, že pozície, ktoré boli dosiaľ v Adene okupované, odovzdá jemenskej medzinárodne uznanej vláde (prezidenta Hádího).

Separatisti si však ponechali kontrolu nad niekoľkými ostatnými zariadeniami, napríklad vojenskými tábormi. Nie je zatiaľ známe, či ich v rámci sťahovania uvoľnia.

Jemenské veľvyslanectvo vo Washingtone uverejnilo na Twitteri vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí, ktoré privítalo iniciatívu Saudskej Arábie na vyriešenie "prevratu" v Adene.

Dodalo, že separatisti "musia najprv uskutočniť úplné stiahnutie z oblastí násilne obsadených Južnou prechodnou radou (STC) v posledných dňoch, až potom sa môžu začať akékoľvek rozhovory".

Južný Jemen bol nezávislou krajinou až do roku 1990, keď sa spojil so Severom. Ozbrojený pokus o odtrhnutie o štyri roky neskôr sa skončil okupáciou severnými jednotkami, a to len posilňovalo nenávisť, ktorá pretrváva dodnes.

Líbyjská pobrežná stráž zadržala takmer 280 migrantov mieriacich do Európy
Líbyjská pobrežná stráž zadržala pri pobreží krajiny v Stredozemnom mori 278 migrantov mieriacich do Európy na štyroch člnoch. Hovorca stráže Ajúb Gassím v sobotnom stanovisku uviedol, že migrantov, medzi nimi 18 žien a dve deti, zadržali počas... Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | SITA