Indické úrady začali zmierňovať bezpečnostné opatrenia v regióne Džammú a Kašmír
17 | 08 | 2019 I TASR

Úrady v indickom štáte Džammú a Kašmír začali v sobotu obnovovať telefonické spojenia takmer dva týždne po tom, ako India v tomto regióne zaviedla bezpečnostné opatrenia. Informovala o tom agentúra AP.


Indická vláda 5. augusta spornému regiónu Džammú a Kašmír v severozápadnej časti krajiny odobrala osobitný štatút. V hlavnom meste regiónu Šrínagar a okolitých častiach platil zákaz vychádzania. Zároveň bol zablokovaný prístup na internet, nefungovali súkromné mobilné siete a pevné linky, a boli zakázané všetky verejné zhromaždenia.

Úrady oznámili, že obmedzenia sú postupne rušené vo väčšine oblastí a vládne úrady majú byť otvorené v priebehu soboty. Prevádzka autobusov hromadnej dopravy v niektorých vidieckych oblastiach sa obnovila a podľa polície boli vo viacerých častiach regiónu zmiernené aj obmedzenia pohybu osôb.

Fungovanie mobilných sietí a internetu bolo podľa najnovších správ obnovené len v oblasti Džammú, kde majú prevahu hinduisti a nehrozia tam protesty proti indickej vláde, uvádza AP.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) zasadala v súvislosti so situáciou v regióne Džammú a Kašmír v piatok na žiadosť Číny a Pakistanu. BR OSN však podľa AP počas zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo za zatvorenými dverami, nepodnikla žiadne kroky.

Väčšina historického územia Kašmíru je rozdelená medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.

Najmenšiu časť historického Kašmíru s názvom Aksai Čin ovláda napriek indickým nárokom Čína. Pakistan čínsku zvrchovanosť nad touto oblasťou uznáva.

Ruské satelity budú čoskoro NEVIDITEĽNÉ
Ruská vesmírna agentúra tvrdí, že našla nekonvenčný spôsob, ako vybaviť svoje satelity tajnými prvkami, ktoré budú v skutočnosti sťažovať ich sledovanie zo Zeme. Riešením môže byť špeciálne navrhnutý obal. Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič