Pre podkôrnikovú kalamitu vyrúbu 350 metrov kubických dreva v bratislavských lesoch
16 | 08 | 2019 I SITA

Lesy Slovenskej republiky odstraňujú podkôrnikovú kalamitu v lokalite Vydrica pri Bratislave. Celkovo vyťažia 350 metrov kubických dreva, ktoré sú napadnuté podkôrnikovým hmyzom. Ako agentúru SITA informoval hovorca Lesov SR Pavel Machava, lesy už vyrúbali 200 metrov kubických a ostáva vyťažiť 150 metrov kubických napadnutého dreva.


Prace budú trvať do konca augusta. "Odstránenie stromov, ktoré boli napadnuté podkôrnikovým hmyzom, je veľmi dôležité. Z napadnutých stromov totiž budú vylietať nové generácie hmyzu na ďalšie zdravé stromy. Včasným spracovaním zachránime zdravé stromy. Takýto postup je upravený v Zákone o lesoch," uviedol Machava.

Na riešenie problematiky a ďalšieho postupu v bratislavských lesoch bola zriadená pracovná skupina. Jej členmi sú zástupcovia ministerstva pôdohospodárstva, Lesov SR, mesta Bratislava, Mestských lesov Bratislava, Bratislavského samosprávneho kraja a občianského združenie Naše Karpaty.

„Na poslednom stretnutí pracovnej skupiny, ktoré sa konalo v máji tohto roku, sme ostatných členov informovali, že nebudeme realizovať úmyselnú ťažbu, teda ťažba za účelom hospodárskeho využitia lesa v lokalitách, ktoré sú pre rozvoj turizmu pre Bratislavčanov dôležité – na Devínskej Kobyle a Vydrici. Zároveň sme oznámili, že tam, kde to bude nevyhnutné, budeme realizovať náhodnú ťažbu – napríklad z dôvodu veternej alebo podkôrnikovej kalamity," uzavrel hovorca Lesov SR Pavel Machava.

"Kiska klame. Žiadne esemesky o možnej spolupráci mi neposlal", tvrdí Matovič
Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič tvrdí, že Kiska klame. Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | SITA