Metallica finančne podporila výstavbu detskej onkologickej kliniky v Bukurešti

Americká heavymetalová skupina Metallica darovala 250.000 eur rumunskému združeniu, ktoré buduje prvú detskú onkologickú a nemocnicu v krajine. 


Príspevok pre charitatívnu organizáciu Dăruieşte Viaţă (Darujte život), založenú v roku 2012, bol odovzdaný ešte predtým, ako sa v stredu konal na Národnom štadióne v Bukurešti vypredaný koncert tejto hudobnej formácie.

Metallica je v Rumunsku nesmierne populárna a v krajine koncertovala už štvrtýkrát; tentoraz v rámci svojho svetového turné WorldWired Tour. Donácia bola realizovaná prostredníctvom jej neziskovej nadácie All Within My Hands, informovala v piatok stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na tlačové agentúry AP a Reuters.

Výstavba kliniky v hlavnom meste sa začala v polovici roka 2018, dokončená má byť na budúci rok. Na výstavbu nemocnice prispelo už 260.000 jednotlivcov a takmer 2000 spoločností.

Rumunsko má následkom slabej verejnej administratívy, korupcie a byrokracie aj napriek miliardám eur z Bruselu jednu z najmenej rozvinutých lekárskych a dopravných infraštruktúr v Európskej únii.

Súčasná ľavicová vláda už viackrát odložila výstavbu troch nových nemocníc, na ktoré EÚ uvoľnila finančné zdroje. Dăruieşte Viaţă pracuje na modernizácii rumunského zdravotníctva a zvýšení bilancie úspešne vyliečených onkologických pacientov, ktorá je podľa tejto organizácie výrazne pod priemerom Európskej únie.

Indonézsky prezident žiada verejnosť, aby podporila sťahovanie hlavného mesta
Indonézsky prezident Joko Widodo sa v piatok obrátil na parlament a občiansku spoločnosť, aby podporili plány vlády na presťahovanie hlavného mesta, píše agentúra DPA. Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | TASR