Marek Molnár: Žiadni používatelia EÚ nie sú ovplyvnení prepisom zvukových rozhovorov, tvrdí Facebook
16 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Facebook vo štvrtok uviedol, že do projektu, ktorý umožňoval externým dodávateľom počúvanie a prepisovanie zvukových rozhovorov ľudí na platformách technologických gigantov, neboli zapojení žiadni európski používatelia. Informuje o tom portál POLITICO.


Zverejnenie prišlo deň po tom, čo spoločnosť pripustila, že zaplatila stovky ľudí za prepisovanie úryvkov zvukových konverzácií používateľov, čo vyvolalo otázky o možnom porušení práv na ochranu súkromia.

O tomto projekte prvýkrát informovala agentúra Bloomberg, pričom uvádza, že tento projekt bol zameraný na zdokonalenie technológie rozpoznávania reči, a sleduje tlak regulačných orgánov na spoločnosti Google, Amazon a Apple okolo podobných praktík.

„V teste neboli zúčastnení žiadni používatelia z EÚ,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Facebooku Alex Dziedzan. „Túto funkciu sme testovali iba pre používateľov z USA,“ dodal.

Írsky regulátor na ochranu súkromia, ktorý dohliada na normy ochrany údajov spoločnosti Facebook v Európe, požiadal odborníka, aby objasnil, z akého dôvodu sa vykonávajú tieto praktiky. Skutočnosť, že neboli ovplyvnení žiadni používatelia EÚ, je viac než nepravdepodobná. Írsky komisár pre ochranu údajov má v pláne začať formálne vyšetrovanie.

Podľa súčasných amerických štandardov na ochranu súkromia, môžu spoločnosti ako Facebook vykonávať takýto prepis zvukových záznamov, ak to majú zahrnuté vo svojich zmluvných podmienkach. Spoločnosť uviedla, že do pokusu boli zahrnutí iba tí používatelia, ktorí sa rozhodli povoliť zaznamenávať ich konverzácie, aj keď nie je úplne jasné, či niektorí používatelia presne chápu, čo by Facebook mohol s ich údajmi urobiť.

V súčasnosti Facebook čelí viac ako 10 prebiehajúcim írskym vyšetrovaniam v súvislosti s celým radom možných porušení ochrany osobných údajov. Írsky úradník Dale Sunderland, minulý mesiac prehlásil pre portál POLITICO, že rozhodnutie aspoň v jednom z týchto prípadov bude oznámené do konca tohto roka.

Marek Molnár: V jedálni Európskeho parlamentu to poriadne vrie. Zdraželi im tam hranolky z 2 eur na 2,50!
Zamestnanci Európskeho parlamentu sú pobúrení z nárastu cien v jedálňach, toto zvyšovanie podľa nich spravilo z najdemokratickejšej inštitúcie EÚ, inštitúciu s najmenej demokratickým obedovým menu. Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Marek Molnár