Španielsko je ochotné prijať časť migrantov z lode Open Arms, tvrdí Taliansko
15 | 08 | 2019 I TASR

Španielsko sa ponúklo, že prijme časť z približne 150 migrantov na palube záchrannej lode Open Arms, ktorej Taliansko odmietlo povoliť zakotviť v niektorom zo svojich prístavov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie vlády v Ríme.


Plavidlo sa vo štvrtok ráno nachádzalo v talianskych teritoriálnych vodách, uviedla hovorkyňa španielskej charitatívnej organizácie Proactiva Open Arms (POA), ktorá loď prevádzkuje. Loď hľadá prístav, odkedy posádka na začiatku augusta vyzdvihla jej pasažierov z vôd Stredozemného mora. Momentálne kotví neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa.

Kancelária talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho uviedla, že Španielsko vyjadrilo ochotu prijať niektorých zo zachránených migrantov po ich vylodení.

Španielska vláda sa k tejto informácii odmietla vyjadriť. Ochotu Španielska prijať časť zachránených migrantov z palube lode Open Arms potvrdili denníku El País tri nemenované vládne zdroje.

Noviny píšu, že presný počet, ktorý by Španielsko prijalo, sa ešte musí určiť v rámci širšej dohody, na ktorej by sa podieľali aj Francúzsko, Nemecko a ďalšie krajiny. Podľa El País by Španielsko mohlo zo záchrannej lode prijať viac ako desať percent migrantov.

Taliansko nepovolilo plavidlu zakotviť v niektorom zo svojich prístavov. Avšak správny súd v Ríme v stredu rozhodol, že loď môže vplávať do talianskych teritoriálnych vôd z dôvodu stavu núdze na jej palube. Talianske ministerstvo vnútra uviedlo, že sa voči rozhodnutiu súdu odvolá.

ŠOK: Počas sneženia na Antarktíde padajú z neba čiastočky plastov
Ešte aj na Antarktíde padajú z neba počas sneženia mikroskopické čiastočky plastov. Vyplýva to z novo publikovanej štúdie. Vedci uviedli, že boli šokovaní počtom čiastočiek, ktoré našli: viac než 10-tisíc na liter. To znamená, že dokonca aj tam... Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | SITA