Marek Molnár: Nečakaný krok od Salviniho, chaos v politike je obrovský aj na talianske pomery
15 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Matteo Salvini "položil prst na vypínač talianskej vlády", ale zatiaľ nenašiel spôsob, ako ho potlačiť.


Takmer týždeň potom, čo vedúci ligy prekvapivo oznámil, že po 14 mesiacoch chce ukončiť koaličnú vládu s hnutím 5 hviezd, a že sa chce čo najskôr zúčastniť na hlasovaní, vláda je stále na svojom mieste, pričom by to tak mohlo zostať na dlhšiu dobu. Informuje o tom portál POLITICO.

Zákonodarcovia sa stretli v utorok v Senáte, aby prediskutovali, kedy sa bude konať hlasovanie o dôvere v premiéra Giuseppeho Conteho. Mnohí očakávali, že šéf ligy stiahne svojich ministrov z vlády, čo by malo za následok, že hlasovanie o dôvere nebude potrebné, čím by sa urýchlilo konanie nových volieb.

Ale neurobil to, dokonca prehlásil, že súhlasí s tým, že by sa nemali konať žiadne voľby, kým neprijmú zákon, ktorý by znížil počet talianskych zákonodarcov o 345 kresiel (zo 630 na 400 v Poslaneckej snemovni a z 315 na 200 v Senáte). Takáto ústavná reforma by pravdepodobne zachovala vládu dlhšie, pretože by to bol zdĺhavý proces a mohlo by dokonca vyžadovať referendum.

„Znížime počet zákonodarcov o 345 a prejdeme priamo k hlasovaniu,“ vyhlásil Salvini v utorok.

Zákonodarcovia sa rozhodli, že Conte vystúpi v hornej komore 20. augusta, kedy sa očakáva hlasovanie o jeho dôvere. Výber dátumu podporili aj predstavitelia 5 hviezd, hlavná opozičná strana a stredo-ľavá Demokratická strana (PD), čo dokazuje, aspoň pokiaľ ide o počet, že existuje nová vládnuca väčšina, ktorá by mohla prevziať velenie, keby sa súčasná vláda zrúti.

Marek Molnár: Má niekto v Taliansku moc na zastavenie Salviniho?
Matteo Salvini sa stáva premiérom, je zvolený pro-Putinský prezident, vládne so stranou ďalej a stretáva sa s Bruselom až do bodu, keď Taliansko odchádza z EÚ. Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Liga, Forza Italia a talianski krajne pravicoví bratia hlasovali, aby sa za Conteho dôveru hlasovalo v stredu.

"Hlasovanie v Senáte ukázalo, že na vedúcom poste sa nachádza Liga" uviedol Marco Damilano, redaktor politického týždenníka L'Espresso.

Napriek tomu existuje silné napätie. Forza Italia, ktorá bola najväčšia pravica, prepracovala ponuku so Salvinim a vytvorila spoločný volebný zoznam, avšak v utorok v príspevku na Facebooku strana oficiálne odmietla jeho ponuku, pričom argumentovala tým, že „by sa nevzdala svojej histórie a jej symbolu“ tým, že by uzavrela dohodu s Ligou.

Analytici a komentátori sa zdajú byť zmätení, prečo Salvini tlačil na rýchly koniec vlády a potom podporil ústavnú reformu, ktorá by mohla predĺžiť to, čo zjavne chcel zničiť.

„Salvini sa prepočítal a až neskôr si uvedomil, že urobil chybu. Teraz sa ju snaží napraviť týmto krokom,“ uviedol jeden z vyšších predstaviteľov Ligy, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.

Marek Molnár: Macron sa snaží o post kráľa Európy, aj napriek nedostatku hmatateľných výsledkov
Emmanuel Macron má v pláne stať sa "kráľom" a záchrancom Európy, avšak jeho rázne úsilie o suverénnu EÚ, ktorá háji svoje záujmy na globálnej scéne so Spojenými štátmi, Čínou, Ruskom a Indiou, priniesla za prvé dva roky jeho moci len niekoľko... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Líder ligy poprel, že by odložil voľby a novinárom po hlasovaní v Senáte prehlásil, že aby sa veci urýchlili, parlament by teraz mohol začať schvaľovať ústavnú reformu a potom ju v nasledujúcom volebnom období v plnom rozsahu implementovať. Prezident Sergio Mattarella, ktorý prijme konečné rozhodnutie o zvolení volieb, by mohol so Salvinim nesúhlasiť.

„Cieľom je vyhnúť sa naviazaniu 5 hviezd na PD, aj keď by to mohlo znamenať, že voľby by sa mohli uskutočniť najskôr o rok,“ uviedla pomocná asistentka Ligy.

Už takmer 14 mesiacov Salvini hovorí, že táto vláda bude trvať päť rokov. Minulý týždeň sa ju však pokúsil ukončiť. Jeden z jeho hlavných oponentov, bývalý premiér Matteo Renzi, keď bol stále vodcom PD, sa postavil proti akejkoľvek dohode s 5 hviezdami. V nedeľu však v rozhovore s Il Corriere della Sera otvoril cestu k presne takej dohode.

Zoberte si ich do Hollywoodu, odkázal Salvini Geremu po návšteve utečencov
Po piatkovej návšteve amerického herca Richarda Gereho na utečeneckej lodi Open Arms, ktorá kotví v medzinárodných vodách neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa, sa rozprúdila vášnivá debata medzi Gerem a talianskym ministrom vnútra Matteom... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | SITA