Izrael nepustí na svoje územie dve americké moslimské kongresmanky
15 | 08 | 2019 I TASR

Izrael nepovolí vstup na svoje územie členkám Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Rashide Tlaibovej a Ilhan Omarovej. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie izraelského ministerstva zahraničných vecí.


Americký prezident Donald Trump predtým na Twitteri uviedol, že Izrael by prejavil nesmiernu slabosť, ak by obe moslimské kongresmanky na svoje územie pustil, pretože bojkotujú židovský štát.

"Izrael prejaví nesmiernu slabosť, ak umožní návštevu kongresmanke Omarovej a kongresmanke Tlaibovej. Nenávidia Izrael a židovský národ, a nedá sa povedať alebo urobiť nič, čo by ich presvedčilo o opaku. Obe robia hanbu!" uviedol na Twitteri 45. prezident Spojených štátov.

Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová, ktoré v najbližších dňoch plánovali navštíviť Predjordánsko a východný Jeruzalem, sú vôbec prvé dve moslimky zvolené do Kongresu. Obe vyjadrili podporu Palestínčanmi vedenému medzinárodnému hnutiu s názvom Bojkot, odliv kapitálu a sankcie (BDS).

Izrael prijal zákon, ktorým by mohol zakázať vstup na svoje územie akémukoľvek podporovateľovi tohto hnutia. Izraelský veľvyslanec v Spojených štátoch Ron Dermer v júli uviedol, že zákonodarkyniam povolia vstup na územie Izraela z úcty k americkému Kongresu a americko-izraelským vzťahom.

Španielsko je ochotné prijať časť migrantov z lode Open Arms, tvrdí Taliansko
Španielsko sa ponúklo, že prijme časť z približne 150 migrantov na palube záchrannej lode Open Arms, ktorej Taliansko odmietlo povoliť zakotviť v niektorom zo svojich prístavov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štvrtkové... Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | TASR